Ilustracija / - FOTO: EPA
01/05/2023 u 00:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačke kompanije žele više da ulažu u SAD

Istraživanje Njemačke komore za trgovinu i industriju (DIHK) pokazalo je da je 17 odsto njemačkih kompanija navelo da bi proširilo svoja ulaganja u SAD, što bi išlo na štetu njihovog domaćeg tržišta

Ogromni program zelenih subvencija koji sprovode Sjedinjene Američke Države (SAD), i za koji se EU brine da će podstaći poslovanje preko Atlantika, privlači interes njemačkih kompanija, pokazuje istraživanje industrijske grupe.

Istraživanje Njemačke komore za trgovinu i industriju (DIHK) pokazalo je da je 17 odsto njemačkih kompanija navelo da bi proširilo svoja ulaganja u SAD, što bi išlo na štetu njihovog domaćeg tržišta.

Njemačka, najveća ekonomija u Evropi, već mjesecima strahuje da će kompanije namamiti vašingtonski Zakon o smanjenju inflacije (IRA), koji uključuje subvencije i poreske olakšice u vrijednosti od 369 milijardi dolara. Među ostalim apelima SAD-a su niže cijene energije, prenosi Mina.

EU nastoji da pojača svoje napore u napredovanju klimatski prihvatljivih tehnologija s vlastitim programom zelene industrije koji može držati korak s Vašingtonom, ali njemačke firme ne gledaju samo na Sjedinjene Države.

Vođa vanjske trgovine DIHK-a Volker Treier rekao je da su, nakon pandemije koronavirusa i šokova povezanih s inflacijom, poduzeća bučno tražila ulaganja u inostranstvu, uključujući mjesta poput Kanade i Meksika.

- Važno je napomenuti da je dinamika ulaganja njemačkih kompanija u cijelom svijetu značajno veća nego kod kuće i da su posebno snažna u Sjevernoj Americi, rekao je Treier.

Uopšteno, prema istraživanju DIHK-a njemačke kompanije koje djeluju u inostranstvu žele u sljedećih 12 mjeseci snažnije da povećaju svoja ulaganja na dotičnim lokacijama nego što je to planirano prošle jeseni.

Prema anketi od ukupno 5,1 hiljadu podružnica njemačkih firmi u cijelom svijetu, 36 odsto sada planira veća ulaganja, a samo 17 odsto planira da smanji odgovarajuće budžete.

Ipak, investicioni planovi za Kinu vrlo su oprezni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 03:39