Benjamin Natanjahu / - EPA-EFE
21/11/2023 u 09:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Obavještajci dva puta upozorili Natanjahua o mogućem napad

Svi igrači u bezbjednosnom sistemu primjećuju da je Izrael u ozbiljnoj krizi bez presedana, koja ugrožava njegovu koheziju i slabi gaa, saopštio je ljetos brigadni general Amit Saar Natanjahuu

Najviši obavještajni zvaničnik Izraela u dva navrata je upozorio premijera Benjamina Natanjahua ranije ove godine da domaće tenzije oko planova njegove vlade za reviziju pravosuđa ohrabruju Iran, Hezbolah i Hamas da potencijalno preduzmu vojnu akciju protiv Izraela.

"Haarec" piše da je brigadni general Amit Saar, šef Odjeljenja za istraživanje vojne obavještajne službe IDF-a, prvi put upozorio Natanjahua 19. marta, sedmicu prije nego što je Kneset trebao da odobri nacrt zakona o reformi pravosuđa. Tada je Natanjahu otpustio ministra odbrane Joava Galanta zbog poziva da se reforma stopira.

Drugo pismo je navodno poslano 16. jula, sedam dana prije nego što je Kneset odobrio takozvani zakon o razumnosti kojim se ograničavaju ovlaštenja pravosuđa u reviziji.

- Svi igrači u bezbjednosnom sistemu primjećuju da je Izrael u ozbiljnoj krizi bez presedana, koja ugrožava njegovu koheziju i slabi ga. Za naše glavne neprijatelje, Iran, Hezbolah i Hamas, ova slabost je izraz linearnog procesa koji se završava kolapsom Izraela, a trenutna situacija je prilika da se njegovi problemi ubrzaju i prodube - citirao je Saar u prvom pismu.

Saar je takođe navodno upozorio da političke podjele u Izraelu dovode do toga da sigurnosni rizici porastu.

Benjamin Natanjahuu (Foto: EPA-EFE)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 18:33