Илустрација
10/04/2022 u 10:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Палестинци запалили јеврејско светилиште на Западној обали

Војни портпарол бригадни генерал је рекао да је око 100 Палестинаца марширало према светилишту касно синоћ, да је било нереда и да је подметнут пожар прије него што су их растјерале палестинске безбједносне снаге

Палестинци су запалили јеврејско светилиште на Западној обали док су израелски војници тражили осумњичене за умијешаност у недавне палестинске нападе у Израелу, саопштила је израелска војска.

То се догодило у вријеме ескалације напетости између Израелаца и Палестинаца током светог муслиманског мјесеца Рамазана који се поклапа са великим јеврејским и хришћанским празницима.

Војни портпарол бригадни генерал Ран Кохав је рекао за израелски војни радио да је око 100 Палестинаца марширало према светилишту касно синоћ, да је било нереда и да је подметнут пожар прије него што су их растјерале палестинске безбједносне снаге.

На друштвеним мрежама објављени су снимци на којима се види да су дјелови Јосифове гробнице унутар светилишта оштећени и запаљени. Јосифова гробница у граду Наблусу често је била поприште сукоба.

Неки Јевреји вјерују да је тамо сахрањена библијска личност Јосиф, а муслимани кажу да је то гроб једног шеика.

Војска прати јеврејске вјернике до светилишта неколико пута годишње уз сарадњу са палестинским снагама.

Гробница је запаљена док израелска војска наставља да у Џенину и околини, одакле су дошла два палестинска нападача у протеклим недјељама, тражи људе који су им помагали.

Током јучерашње рације избио је сукоб на Западној обали у коме је погинуо најмање један палестински екстремиста.

Портпарол Кохав је рекао да снаге хапсе, прикупљају обавештајне податке и припремају се да сруше куће нападача.

Џенин се сматра упориштем палестинских екстремиста и израелске снаге се често надју на удару ватре када уђу у тај град.

Чак и Палестинска управа која контролише дјелове окупиране Западне обале и сарађује с Израелом у области безбједности има мало утицаја у подручју Џенина.

У четири недавна напада убијено је 14 људи.

Убијена су и петорица нададача, два Палестинца и тројица израелских Арапа. То је најсмртоноснији талас насиља у Израелу после више година.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 07:15