/ - PHOTO BY ANTOINE DAUTRY ON UNSPLASH
03/10/2023 u 20:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Pitagorina teorema“ pronađena na glinenoj ploči 1.000 godina starijoj od Pitagore

Formula grčkog filozofa Pitagore pamtila se generacijama, ali su naučnici pronašli tragove da je mogla biti otkrivena i ranije

Ako smo se nečeg iz matematike sjećali, to je definitivno bila Pitagorina teorema. Formula grčkog filozofa Pitagore pamtila se generacijama, ali su naučnici pronašli tragove da je mogla biti otkrivena i ranije. Formula grčkog filozofa Pitagore pamtila se generacijama, ali su naučnici pronašli tragove da je mogla biti otkrivena i ranije.

Dok je Pitagora bio važna istorijska ličnost u razvoju matematike, neki naučnici zaključuju da on nije otkrio jednačinu koja je najviše povezana sa njim (a2 + b2 = c2).U stvari, postoji drevna vavilonska tabla, atraktivnog naziva IM 67118, koja koristi Pitagorinu teoremu za rješavanje dužine dijagonale unutar pravougaonika. Ploča, koja je vjerovatno korišćena za podučavanje, datira iz 1770. godine prije nove ere – vjekovima prije nego što je Pitagora rođen oko 570. godine prije nove ere, piše IFLScience.

Druga ploča iz perioda od 1800. do 1600. prije nove ere ima kvadrat sa obilježenim trouglovima unutra. Prevođenje simbola iz baze 60, sistema numerisanja koji su koristili drevni Vavilonci, pokazalo je da su ovi drevni matematičari bili svjesni Pitagorine teoreme (koja se ne zove tako, naravno) kao i drugih naprednih matematičkih koncepata.

„Zaključak je neizbježan. Vavilonci su znali odnos između dužine dijagonale kvadrata i njegove stranice: d=kvadratni korjen od 2“, piše matematičar Brus Ratner u radu na tu temu.

„Ovo je vjerovatno bio prvi broj za koji se zna da je iracionalan. Međutim, to zauzvrat znači da su bili upoznati sa Pitagorinom teoremom, ili, u najmanju ruku, sa njenim posebnim slučajem za dijagonalu kvadrata (d2 = a2 + a2 = 2a2) – više od hiljadu godina prije velikog mudraca po kome je i dobila ime“.

Pa zašto je ovo pripisano Pitagori?

Nije sačuvan nijedan originalni pitagorejski spis. Ono što znamo o njemu prenijeli su drugi, posebno pitagorejci – članovi škole koju je on osnovao u današnjoj južnoj Italiji.

Škola, nazvana Pitagorinim polukrugom, bila je tajna, ali znanje koje je tamo naučeno ili otkriveno prenosilo se dalje, a često se pripisivalo samom čovjeku.

„Jedan od razloga za rijetkost Pitagorinih originalnih izvora bio je taj što se pitagorejsko znanje prenosilo s generacije na generaciju usmenom predajom, pošto je pisani materijal bio oskudan“, nastavio je Ratner.

On dodaje da su iz poštovanja prema njihovom vođi, mnoga otkrića koja su došli do Pitagorejaca pripisivala su se samom Pitagori; to bi objasnilo termin ‘Pitagorina teorema‘“.

Iako Pitagora nije smislio teoriju, njegova škola ju je svakako popularizovala i povezivala se sa njim najmanje narednih nekoliko hiljada godina, prenosi N1 Sarajevo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:11