Južna Koreja / - SHUTTERSTOCK
24/10/2024 u 12:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Predsjednik Južne Koreje poručio: Seul neće ostati skrštenih ruku, prijetnja svjetskoj bezbjednosti

Južnokorejski predsjednik Jon Suk Jeol rekao je danas da njegova zemlja "neće ostati skrštenih ruku" zbog raspoređivanja sjevernokorejskih trupa u Rusiji, nazivajući to "provokacijom koja prijeti svjetskoj bezbjednosti".

On je to izjavio u razgovoru sa poljskim kolegom Andžejom Dudom koji je u posjeti Južnoj Koreji.

Dvojica predsjednika ocijenila su da raspoređivanje sjevernokorejskih vojnika predstavlja "provokaciju koja prijeti svjetskoj bezbjednosti dalje od korejskog poluostrva i Evrope", dodao je Jon.

Vašington je juče potvrdio informacije Južne Koreje da je 3.000 sjevernokorejskih vojnika raspoređeno na istoku Rusije "između - Ocjenjujemo da su ti vojnici brodom putovali iz regiona Vonsan u Sjevernoj Koreji do Vladivostoka u Rusiju gdje su se uključili u više punktova za rusku vojnu obuku na istoku Rusije, i gdje se trenutno obučavaju - rekao je portparol Bijele kuće Džon Kirbi.

Amerika tvrdi da postoje dokazi da je Sjeverna Koreja poslala trupe u Rusiju

SAD ne znaju da li će se oni boriti zajedno sa ruskom vojskom, rekao je Kirbi, ali i dodao da to "predstavlja vrlo zabrinjavajuću mogućnost".

Sjeverna Koreja je, sa svoje strane, negirala da Rusiji šalje snage za njenu ofanzivu u Ukrajini. O tome je predstavnik Pjongjanga u UN rekao da se radi o "neosnovanim glasinama".

Poslije dvije i po godine rata Ukrajine se nalazi u kritičnoj vojnoj situaciji, njene snage već mjesecima se povlače na istočnom frontu. Rusija nastavlja da gađa njene gradove dok Ukrajina nema dovoljne kapacitete protivvazduhoplovne odbrane, pišu agencije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. oktobar 2024 12:35