/ - слободни извори
13/06/2021 u 20:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Русија да казни одговорне за сајбер нападе, Кина да дозволи истрагу о поријеклу Ковида

Позивамо све државе да хитно идентификују и прекину рад криминалних мрежа унутар својих граница – И казне одговорне за њихове поступке, наводи се у саопштењу.

Група седам најразвијенијих држава свијета (Канада, Француска, Нјемачка, Италија, Јапан, Уједињено Краљевство и Сједињене Државе - Г7) затражила је од Русије да предузме мјере против оних који су унутар њених граница одговорни за спровођење сајбер напада и прибављање новчаних откупа, Глас Америке.

-Потребно је да Москва прекине дестабилизујуће понашање и злоћудне активности, као и да покрене истрагу о употреби хемијског оружја на свом тлу- истакнуто је у саопштењу лидера Г7 након тродневног самита одржаног у Британији.

Та питања нашла су се у центру пажње након сајбер напада на компанију “Колонијал пајплајн”, једног од највећих дистрибутера нафте у САД, као и ометања пословања на подручју Сјеверне Америке и Аустралије америчког дистрибутера меса ЈБС УСА.

-Позивамо све државе да хитно идентификују и прекину рад криминалних мрежа унутар својих граница – И казне одговорне за њихове поступке- наводи се у саопштењу.

Истовремено, позив на истрагу употребе хемијског оружја услиједио је пошто је критичар Кремља Алексеј Наваљни у Нјемачкој лијечен због, како су утврдили њемачки љекари, тровања агенсом новичоком

Такође, лидери Г7 су у саопштењу између осталог, изразили забринутост због константних напада бјелоруског режима на људска права.

Од Кине је затражена истрага поријекла коронавируса.

-Позивамо на праворемену, транспарентну, стручну и на научној основи засновану истрагу стручњака Свјетске здравствене организације о поријеклу друге фазе Ковида 19- указано је у документу.

Такође, тражи се и поштовање права, слобода и високог степена аутономије Хонг Конга.

Лидери Г7 пружили су подршку одржавању Олимпијских игара у Јапану – што како су указали представља знак глобалног јединство у превазилажењу посљедица Ковида 19.

Такође, усагласиле су се да ће се обавезати на бржи развој технологија и политика које ће омогућити смањење производње угља несмањење калоричности - укључујући и укидање државне подршке производњи те врсте енергента до краја 2021.

У саопштењу објављеном накона самита одржаног у Британији, потврђено је да ће бити повећано финансирање које би требало да допринесе смањењу штетне емисије гасова и помогне преласку на коришћење чистије енергије.

-Употреба угља за производњу електричне енергије највећи је узрок емисије гасова који узрокују ефекат стаклене баште. Наглашавамо потребу престанка улагања у производњу угља несмањене калоричности и обавезујемо се да ћемо до краја 2021. окончати директну државну производњи електричне енергије од термалног угља- указано је у саопштењу Г7.

Прецизирано је да ће се државе обавезале да ће се усредсредити на употребу технологија којима се више води рачуна о животној средини.

-Усредсредићемо се на убрзање напретка у електрификацији и употреби батерија, коришћењу водоника и изоловања угљеника. Развијању аеро и бродског саобраћаја без емисије штетних гасова водонику, хватању угљеника, употреби и складиштењу, ваздухопловству и бродарству без емисије штетних гасова-наведено је у саопштењу седам најразвијенијих држава свијета чији самит је завршен у Британији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:03