FOTO: Unsplash - Amir Hanna Palestina. Gaza, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - AMIR HANNA PALESTINA. GAZA, ILUSTRACIJA
07/03/2024 u 18:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD uspostavlja privremenu luku za pomoć Gazi

Kao što je najavljeno, američki predsjednik Džo Bajden obratiće se danas naciji, prilikom čega će objaviti plan za američku vojsku da pomogne u uspostavljanju privremene luke na obali Gaze, povećavajući priliv humanitarne pomoći za opkoljenu teritoriju tokom rata između Izraela i Hamasa, navodi administracija zvaničnici.

Zvaničnici, koji su govorili pod uslovom anonimnosti da bi pregledali saopštenje, rekli su da operacija neće zahtjevati da američke trupe budu na terenu da bi izgradile pristanište koje je namenjeno da omogući više pošiljki hrane, lekova i drugih osnovnih stvari, prenosi Blic.rs.

Zvaničnici nisu naveli detalje o tome kako će pristan biti izgrađen. Jedan je primjetio da američka vojska ima "jedinstvene sposobnosti" i da može da radi stvari "samo sa obale".

Petomjesečne borbe između Izraela i Hamasa ostavile su veći dio Gaze pod kontrolom Hamasa u ruševinama i dovele do pogoršanja humanitarne katastrofe. Mnogi Palestinci, posebno na devastiranom sjeveru, bore se za hranu da preživje.

Grupe za pomoć saopštile su da je postalo gotovo nemoguće isporučiti zalihe unutar većeg djela Gaze zbog poteškoća u koordinaciji sa izraelskom vojskom, tekućih neprijateljstava i narušavanja javnog reda.

Američka vojska je nedavno počela da dostavlja pomoć Gazi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:31