SAD  / - SHUTTERSTOCK
11/10/2024 u 09:08 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

SAD zabrinute zbog najave donošenje zakona o stranim agentima

Sjedinjene Američke Države (SAD) duboko su zabrinute zbog mogućih posljedica koje bi predloženi zakon o stranim agentima mogao imati na demokratiju, ljudska prava i osnovne slobode, uključujući slobodu izražavanja i udruživanja u Crnoj Gori, saopštili su iz Ambasade SAD u Podgorici.

Na pitanje Agencije MINA da prokomentarišu inicijativu koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) za donošenje zakona o stranim agentima, iz Ambasade su kazali da bi takav akt mogao da ograniči prostor za građansko djelovanje, stigmatizuje organizacije civilnog društva koje rade na poboljšanju života građana Crne Gore i omete kritički rad nezavisnih medija koji javnost izvještavaju na osnovu činjenica.

Iz Ambasade su naveli da su ti elementi izutetno značajni za sve demokratske institucije i sisteme.

- SAD su duboko zabrinute zbog mogućih posljedica koje bi predloženi zakon o stranim agentima mogao imati na demokratiju, ljudska prava i osnovne slobode, uključujući slobodu izražavanja i udruživanja u Crnoj Gori, NATO savezniku i kandidatu za EU članstvo - rekli su iz Ambasade agenciji MINA.

Ambasada, kako su objasnili, nije vidjela detalje prijedloga ZBCG-a i ne može da komentariše navodne sličnosti sa američkim Zakonom o registraciji stranih agenata (FARA) iz 1938. na koji se ZBCG poziva.

ZBCG: Predlog zakona o stranim agentima baziran na američkom modelu

- FARA je u skladu s međunarodnim obvezama Sjedinjenih Država u vezi s ljudskim pravima i poštuje prava na slobodu udruživanja, mirnog okupljanja i izražavanja. FARA ne nastoji da ograniči djelovanje organizacija civilnog društva ili medija - poručil su iz Ambasade SAD.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. oktobar 2024 09:08