Град Ербил, Ирак / - Твитер
14/03/2022 u 07:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Саливан: Лидери САД, Ирака и Курдистана осуђују иранско гранатирање Ербила

Корпус исламске револуционарне гарде преузео је одговорност за ракетни напад на Ербил, рекавши да је успио да погоди израелске тајне базе у Курдистану

Сједињене Државе, заједно са ирачким премијером и лидерима Курдистана, осуђују иранско гранатирање Ербила, стране ће радити на томе да Иран позову на одговорност, рекао је амерички савјетник за националну безбједност Џејк Саливан.

Корпус исламске револуционарне гарде (ИРГЦ, елитне јединице иранских оружаних снага) преузео је одговорност за ракетни напад на Ербил, рекавши да је успио да погоди израелске тајне базе у Курдистану. Међутим, локалне власти су извијестиле да тамо нема израелских база, а ракете су погодиле стамбену област, гдје се, посебно, гради нови комплекс Генералног конзулата САД.

Саливен је напоменуо да САД осуђују ракетни напад на Курдистан. Као резултат тога, стамбена зграда у Ербилу је гранатирана "без икаквог оправдања", додао је он.

„САД, заједно са премијером Мустафом ал-Казаимијем и лидерима Курдистана, председником Нечирваном Барзанијем и премијером Масуром Барзанијем, осуђују ово задирање у суверенитет Ирака и његовог региона Курдистан. Подржаћемо владу Ирака у одржавању Иран је одговоран и ми ћемо подржати наше партнере на Блиском истоку у супротстављању таквим пријетњама из Ирана“, рекао је Саливан у саопштењу.

Ирачке власти су затражиле објашњење од Ирана у вези са гранатирањем ирачког Курдистана и уручиле протестну ноту у вези са тим његовом амбасадору у Багдаду.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 07:37