/ - Ujedinjene nacije, logo
19/09/2022 u 22:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stručnjaci UN-a: Ratni i zločini protiv čovječnosti vjerovatno počinjeni u Etiopiji

Eksperti su pozvali međunarodnu zajednicu i regionalna tijela da "preduzmu mjere koje će vratiti mir, stabilnost i bezbjednost i izbjeći nova kršenja" ljudskih prava u Etiopiji

Ratni i zločini protiv čovječnosti vjerovatno su počinjeni tokom sukoba u Etiopiji započetog krajem 2020. godine, saopštila je danas grupa stručnjaka u Ženevi gjde je njihov izvještaj predstavljen u Savjetu UN za ljudska prava, prenose agencije.

- Vjeruje se da je u nekoliko slučajeva došlo do kršenja osnovnih prava odnosno do ratnih i zločina protiv čovječnosti - navodi se u izvještaju i dodaje da je grupa stručnjaka "duboko uznemirena što je otkrila duboku etničku polarizaciju i mržnju u Etiopiji".

Podvlači se da je stvoren "zabrinjavajući ciklus ekstremnog nasilja" koji povećava opasnost od novih i još ozbiljnijih zločina.

Eksperti su pozvali međunarodnu zajednicu i regionalna tijela da "preduzmu mjere koje će vratiti mir, stabilnost i bezbjednost i izbjeći nova kršenja" ljudskih prava u Etiopiji.

Sukob u toj afričkoj zemlji izbio je u novembru 2020. godine, kada su vlasti pokrenule ofanzivu protiv pobunjenika u sjevernoj oblasti Tigraj. Kasnije je ustanovljeno primirje, koje je prekršeno krajem avgusta, tako da su sukobi nastavljeni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 23:48