Sud, ilustracija / - SHUTTERSTOCK
26/09/2024 u 21:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sud u Hong Kongu osudio dvojicu novinara na zatvorske kazne

Sud u Hong Kongu izrekao je bivšem glavnom uredniku sajta Stend Njuz Čung Pui-kuena kaznu zatvora u trajanju od 21 mjesec.

Pui-kuen i bivši vršilac dužnosti glavnog urednika Patrik Lam prvi su novinari osuđeni po zakonu o pobuni otkako se bivša britanska kolonija vratila pod kinesku vlast 1997.

Čung je osuđen na 21 mjesec, ali se očekuje da će ostati u zatvoru oko 10 mjeseci s obzirom na vrijeme koje je proveo u pritvoru.

Lam je takođe osuđen, ali je pušten na slobodu.

Internet portal bio je jedan od poslednjih u Hong Kongu koji se usudio da kritikuje vlast nakon masovnih prodemokratskih protesta 2019.

Njegovo zatvaranje u decembru 2021. uslijedilo je nekoliko mjeseci nakon gašenja prodemokratskih novina Epl dejli, čiji se osnivač Džimi Laj u zatvoru bori protiv optužbi za zavjeru prema zakonu o nacionalnoj bezbjednosti koji je nametnuo Peking 2020. godine.

Političar ubio novinara koji je pisao o njemu

Sud je prošlog mjeseca proglasio Čunga i Lama krivim za zavjeru oko objavljivanja i reprodukcije „buntovnih materijala“.

Sudija Kvok Vaj-kin počeo je ročište za izricanje kazne danas sa dva sata zakašnjenja.

Advokat novinara Odri Eu zatražila je blažu kaznu, rekavši da je Lamu dijagnostikovana rijetka bolest i da je zabrinuta da mu bolnica koja vodi njegov slučaj neće pomoći da se liječi ako ponovo bude poslat u zatvor.

Ona je tvrdila da oni ne bi trebalo da budu osuđeni na kaznu zatvora, rekavši da je njihov slučaj drugačiji jer su oni novinari čija je dužnost da izvještavaju o stavovima različitih ljudi.

Optuženi su bili u pritvoru skoro godinu dana nakon hapšenja prije nego što su pušteni uz kauciju krajem 2022.

Kvok je u svojoj presudi odbacio argument odbrane da su novinari nenamjerno prekršili zakon i optužio ih da su stali na stranu demonstranata.

Pošto je Stand Njuz imao mnogo čitalaca, buntovni članci su nanijeli ozbiljnu štetu vladama Pekinga i Hong Konga, dodao je Kvok.

- Optuženi se nisu bavili pravim medijskim radom, već su učestvovali u takozvanom otporu u to vrijeme - rekao je on.

Eu je rekla sudu da dotični članci predstavljaju samo mali dio onoga što je Stand Njuz objavljivao.

Okrivljeni su u svojim pismima za ublažavanje kazne istakli i svoju novinarsku misiju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. septembar 2024 21:45