U okeanu otrivena podvodna planina / - SHUTTERSTOCK
03/09/2024 u 10:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U okeanu otrivena podvodna planina: Viša od Olimpa, krije rijetke vrste

Zamislite četiri solitera visine Burdž Kalife, najviše zgrade na svetu, naslagane jedan na drugi.

Baš tolika je visina podvodne planine koju su nedavno otkrili i mapirali okeanografi predvođeni Institutom za okean Šhmidt u Kaliforniji.

Smještena u Tihom okeanu, 1.448 kilometara od obale Čilea, podmorska planina je visoka 3.109 metara i deo je podvodnog planinskog lanca koji je dom morskih sunđera, drevnih korala i rijetkih vodenih vrsta – uključujući jednu vrstu lignje koja je prvi put snimljena, prenosi CNN.

Tim predvođen Institutom za okean istražio je oblast koristeći istraživački brod R/V Falkor tokom 28-dnevne ekspedicije koja je završena ovog mjeseca.

Na dnu okeana otkrivena nova vrsta morksog krastavca: Barbi morska svinja

Istraživači su mapirali planinu koristeći sonarni sistem ispod trupa broda.

- Zvučni talasi se spuštaju i odbijaju se od površine, a mi mjerimo vrijeme koje je potrebno da se vrate. Iz tog dobijamo dobru procjenu o topografiji morskog dna - rekla je Jiotika Virmani, izvršna direktorka instituta.

- To je važno jer je trenutno samo oko 26 odsto morskog dna mapirano uz ovu vrstu rezolucije. A morsko dno pokriva 71 odsto površine naše planete - dodala je.

Okeanografi procenjuju da širom svijeta postoji najmanje 100.000 podvodnih planina viših od 1.000 metara. One obezbjeđuju važna staništa za razne vrste. Novo mapirana podvodna planina veća je od planine Olimp u Grčkoj, koja je visoka 2.917 metara (9.570 stopa); a manja od japanske planine Fudži, koja je visoka 3.776 metara, preneo je CNN.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 07:38