Ilustracija / Shutterstock
18/10/2024 u 20:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Uhapšen haker koji je ukrao 2,9 milijardi podataka

Savezna policija Brazila uhapsila je hakera povezanog sa napadom tokom kog je ukradeno 2,9 milijardi osjetljivih ličnih podataka građana te zemlje.

Među ukradenim podacima su i brojevi socijalnog osiguranja ("SSN" - važni kao što je kod nas JMBG). Podaci ukradeni u tom napadu stavljeni su na prodaju na dark vebu u aprilu, a osoba koja ih je objavila potpisuje se kao "USDoD".

Kako je prenio sajt Bleeping Computer, brazilska policija je saopštila da je haker uhapšen i da je prodavao podatke na dva mjesta, a sam se hvalio i kako je ukrao lične podatke 80.000 članova FBI programa "InfraGard".

Istraživači bezbjednosti u Atlasu kreirali su alat za pretragu procurelih zapisa i rekli za PCMag da je u pitanju oko 272 miliona SSN-ova, zajedno sa čak 600 miliona telefonskih brojeva. 

Hakeri upali u bazu Europola: Dokopali se osjetljivih podataka

Kompanije koje su bile zadužene za čuvanje ovih podataka podnijele su zahtjev za bankrot ranije ovog mjeseca, jer su se suočile sa gomilom tužbi i potencijalnih novčanih kazni.

- Osoba pod istragom mora da odgovara za krivično djelo, uz povećanje kazne za komercijalizaciju dobijenih podataka - navodi se u saopštenju savezne policije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. oktobar 2024 20:36