Зеленски, Твитер / - Зеленски, Твитер
28/02/2022 u 23:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(УЖИВО/ВИДЕО) Зеленски: Нико на свијету вам неће опростити што сте убијали мирољубиви украјински народ

Руски предсједник је изнио услове за окончање рата: признање руског суверенитета над Кримом, демилитаризација и денацификација украјинске државе и осигурање неутралног статуса Украјине

Пети дан сукоба Русије и Украјине. Преговори између делгације Русије и делегације Украјине су у току. Из руске деелегације су, прије почетка разговора, поручили да желе било какав споразум што прије. На почетку састанка поручено је делегатима да се могу осјећати безбједно.

image
фото твитер: Састанак делегација

23.14

Украјински предсједник Володимир Зеленскиј обратио се јавности. 

-Русија је данас испалила ракете на Харкив. Ово је био очити ратни злочин. Харкив је миран град, мирна стабена насеља, без војних објеката. Десеци снимака очевидаца доказују да се не ради о једном пројектилу, о једном лажном рафалу, већ о намјерном уништавању људи- говори.

-Ово је кршење свих конвенција. Нико на свијету вам неће опростити што сте убијали мирољубиви украјински народ- додаје.

Зеленскиј је дао информације о нападима.

"У пет дана инвазије Украјину је погодило 56 ракетних удара, испаљено је 113 крстарећих пројектила. Мора се размотрити потпуно затварање неба за руске ракете, авионе и хеликоптере."

-Држава која чини ратне злочине против цивилног становништва не може бити чланица Вијећа сигурности УН-а. Таква држава не може имати приступ свим лукама, каналима, зрачним лукама на свијету. Не би требала добити стотине милијарди за извоз енергиј-наглашава он.

-Куповати руску робу сада значи платити за убијање људи- каже Зеленскиј.

-Зло наоружано пројектилима, бомбама, топништвом мора се одмах зауставити, економски уништити. Морамо показати да се људскост зна бранити- казао је.

23. 09

Руска војска је оптужена да је користила касетне бомбе у нападу на град Октирка, у којем је погинуло двоје одраслих и двоје дјеце. Они су се скривали у просторијама предшколске установе. Из Амнестy Интернатионала навели су да би се ово могло карактерисати као ратни злочин, преноси Independent.

image

Tviter, Oktirk

- TVITER, OKTIRK

-Не постоји оправдање за бацање касетне муниције у насељена подручја, а камоли у близини предшколске установе. Болно је видјети напад на цивиле који су тражили уточиште- рекла је Агнес Цалламард, генерална секретарица Амнестyја.

Фотографије са мјеста догађаја показују да су касетне бомбе погодиле још најмање седам локација у близини предшколске установе. На мети су биле и болнице.

-Овај напад доказује да Руси користе забрањену муницију и да не воде рачуна о цивилима- додала је Цалламард.

23.07

-За сада нема резултата који бисмо жеqели да добијемо, али ћемо о другој фази одлучити када се делегација врати – Зеленски о преговорима са Руском Федерацијом.

23.03

Градоначелник Харкова Игор Терехов рекао је да руске трупе настављају да гранатирају град.

23.01

Зеленски је позвао да се блокира приступ Русији свим аеродромима у свијету

22.47

Мусков сателитски систем интернета Старлинк стигао је у Украјину и активиран је, потврдио је Михајло Федоров, украјински министар дигиталне трансформације.​

Британија је данас затворила своје луке за све бродове који су регистрирани у Русији или су у власништву неког Руса или особе повезане с Русијом.

22.38

Зеленски је потписао безвизни режим за стране добровољце.

22.33

Мета ће ограничити приступ налозима РТ и Спутњика

Бијела кућа је саопштила да би САД могле да разговара о санкцијама са Русијом ако почне кораке деескалације

Канада ће снабдијевати Украјину противтенковским оружјем и такође ће одбити да увози руску нафту, рекао је премијер Трудо.

Украјинска војска показала од чега се састоји #руски оброк,  датум истека је био прије седам година.

22.25

Руски предсједник Владимир Путин забранио је Русима да износе девизе изван земље, у покушају да стабилизира вриједност рубља која је историсјки потонула након увођења санкција. Одлука о забрани изношења девиза ступа на снагу сутра, објавио је Кремљ.

Уз то, руски извозници ће 80 посто својих девизних прихода морати претворити у рубље и одржавати такав омјер и у будуће. Ове драматичне мјере настојање су да се руско господарство обрани од западних санкција, уведених након руске инвазије на Украјину.

22.12

Руске оружане снаге надомак су највеће нуклеарне електране у Украјини, саопштила је у понедјељак Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА), изражавајући  "снажну забринутост" петог дана рата.

САД је протјерао 12 руских дипломата из Уједињених народа због забринутости за националну сигурност, рекли су амерички и руски дипломати.

Чланови руске мисије замољени су да напусте САД због недипломатских активности.

-Они дипломати од којих је затражено да напусте Сједињене Државе били су ангажирани у активностима које нису биле у складу с њиховим дипломатским одговорностима и обвезама- рекао је замјеник америчког посланика Richard Mills Вијећу безбјендости УН-а, не објашњавајући даље.

22.02

Предсједници осам држава чланица ЕУ објавили су отворено писмо у којем позивају на брзу кандидатуру Украјине у ЕУ.

-Ми, предсједници држава чланица ЕУ: Републике Бугарске, Чешке, Републике Естоније, Републике Латвије, Републике Литве, Републике Пољске, Словачке Републике и Републике Словеније чврсто вјерујемо да Украјина заслужује добити непосредну перспективу приступања ЕУ. Стога позивамо државе чланице ЕУ-а да консолидирају највишу политичку потпору Украјини и омогуће институцијама ЕУ-а да подузму кораке како би Украјини одмах дали статус земље кандидата за ЕУ и отворили процес преговора. У овом критичном тренутку, понављамо нашу пуну солидарност с Украјином и њезиним народом- стоји у отвореном писму.

Отворено писмо услиједило је након апела украјинског предсједника Володимира Зеленског раније данас да се Украјини одобри чланство у ЕУ одмах по посебној процедури, а Украјина ће службено поднијети захтјев за чланство.

21.50

Америчко министарство обране каже да се готово 75 посто руских снага окупљених на украјинским границама сада налази унутар земље. Главно напредовање трупа сада је позиционирано око 25 км од главног града Кијева, што је отприлике 5 км више од недјеље.

Руси још нису заузели два кључна града: Харкив на сјевероистоку и Мариупољ на југу.

Као што су западни службеници раније примијетили, војници не постижу напредак који су планирали због логистичких проблема и жестоког отпора украјинских бораца.

-Они користе готово све што имају у свом арсеналу, од малог оружја па све до површинских до зрачних пројектила како би покушали успорити Русе-рекао је високи амерички обрамбени службеник.

Званичник је рекао да САД још нису видјели никакве назнаке конкретних руских покрета у вези с најавом предсједника Путина о нуклеарном одвраћању у недјељу.

Пентагон такођер тек треба видјети бјелоруске снаге како би пружиле подршку Русима.

21.38

Руски амбасадор у Канади говорио је о нападима на дипломатско предсјтавништво.

21.37

Министар дигиталних информација #крајине Михаил Федоров рекао је да је Старлинк опрема Елона Маска већ стигла у земљу.

21.35

Амерички председник Бајден каже да Американци не треба да брину о нуклеарном рату.

21.33

Оружане снаге Украјине пуцале су на Докучајевск из МЛРС-а Град, наводи ДНР.

Ланац супермаркета Нетто у три земље одбио је руску робу.

21.18

У ЛНР је откривена припрема украјинске војске за провокацију амонијаком.

Молдавија неће подржати санкције Запада Русији.

Амбасада у Црној Гори извјештава о појачаним нападима на Русе.

21.11

Портпарол  Пентагона Јохн Кирбy рекао је да се руске снаге покушавају приближити главном граду Украјине Кијеву, али су још увијек изван центра града.

-Видимо како руске снаге иду даље и покушавају се приближити Кијеву с тла- рекао је Кирбy на брифингу у Пентагону.

-Још увијек процјењујемо да су изван центра града, али, оно што јасно знамо, јест да имају намјеру ући у Кијев-додао је. 

Украјинци се "прилично учинковито опиру око Кијева", додао је Кирбy. "Русима увелике отежавају посао и усмјеравају их да иду јужном страном", додаје.

Кирбy није могао конкретно рећи да руски конвој који је виђен на сателитским снимкама иде према кијеву.

21.04

Међународни суд отвориће истрагу о наводним ратним злочинима које је Русија водила у Украјини.

-Постоји разумна основа за вјеровање да су у Украјини почињени и наводни ратни злочини и злочини против човјечaнства- рекао је Карим АА Кхан, тужилац МКС-а.

-Намјера ми је да ова истрага такође обухвати све нове наводне злочине који спадају у надлежност моје канцеларије  које је починила било која страна у сукобу на било којем дијелу територија Украјине-наводи он.

20.58

Еуропска унија увела је санкције руским олигарсима и портпаролима Кремља, јавља АФП.

Такођер, 12 чланова руске мисије УН-а протјерано из САД-а, тврди руски амбасадор.

20. 50

Британски премијер Борис Џонсон позвао је Г7 и друге свјетске челнике да наставе слати Украјини обрамбено оружје и да наставе с притиском на Путинов режим.

Након разговора са свјетским челницима у понедјељак гласноговорник британског премијера пренио је да се сви челници слажу да је украјински "храбри отпор" руским трупама "доиста инспиративан".

Џонсон је такође "исказао потребу за међународним одговором на новонасталу хуманитарну кризу, укључујући потпору сусједима Украјине у суочавању с великим бројем Украјинаца који бјеже од насиља у земљи,  наводи се у саопштењу.

Британски премијер је нагласио потребу да се Русију настави притискати трговинским ограничењима и санкцијама, укључујући и избацивање из SWIFT-a.

Челници су се сложили да ће "користити сваки начин како би осигурали да Путин не успије у својим амбицијама", стоји у приопћењу.

20.44

Бијела кућа није видјела разлог за промјену степена спремности нуклеарних снага.

Сједињене Америчке Државе прогласиле 12 запослених у Сталној мисији Руске Федерације при УН персонама нон грата, морају да напусте земљу до 7. марта.

20.40

Сателитске снимке снимљене данас показују да су се руске копнене снаге наставиле приближавати главном граду Украјине с војним конвојем који се протезао преко 27 километара, преноси Реутерс.

Према приватној америчкој фирми Мaxar Technologies Inc, сателитске слике показују да се конвој на источном рубу зрачне луке Антонов, који садржи стотине оклопних возила, тенкова, тегљеног топништва и возила логистичке потпоре, наставља кретати према Кијеву на југу.

20.22

Руска војска је данас објавила да су њезине оружане снаге погодиле 1146 украјинских војних објеката од почетка инвазије, саопштио је генерал-бојник Игор Конашенков, службеникруског Министарства обране.

-Међу циљевима је било “31 заповједно мјесто и комуникаваздухопловство руских зрачно-свемирских снага погодило шест колона оклопних возила украјинских оружаних снага- додао је.

Осим тога, уништено је 311 тенкова и других оклопних борбених возила, 42 зракоплова и хеликоптера (укључујући и на тлу), 51 вишецјевни ракетни сустав, 147 пјешадијског топништва и минобацача, 263 јединице специјалних војних возила, додао је Конашенков.

Конашенков је такође рекао да су трупе даље напредовале у обје промосковске регије у источној Украјини.

-Скупина постројби Луганске Народне Републике тоеком дана наставила је проводити офензивне операције у смјеру насеља Кременноyе, крећући се напријед још 3 километра. У протеклом дану јединице Оружаних снага Доњецке Народне Републике напредовале су 16 километара и заузеле насеље Заможноје- рекао је Конашенков.

У посљедња 24 сата још 110 украјинских војника добровољно је положило оружје, закључио је портпарол руског Министарства обране.

ЦНН није могао потврдити нити провјерити ову изјаву, а руска војска је у прошлости износила неточне тврдње о својим војним операцијама.

19.50

Украјински министар обране Олексиј Резников упутио је апел руским војницима који се боре у Украјини, рекавши да ће добити пуну амнестију и новчану одштету ако добровољно положе оружје.

19.47

ЕУ је на списак санкција  уврстила Пескова, Сечина, Токарева, Усманова, Фридмана, Авена, Мордашова, Тимченка и Ролдугина.

19.45

Председник Државне думе Володин одобрио је предлог закона о кривичној одговорности за „фејкове“ о дjеловању руских трупа. За прикривање информација о руским ратним злочинима може бити казна до 15 година затвора.

19.30

У Гомељској области вођени су преговори између делегација Русије и Украјине. Након састанка, Медински је рекао да су пронађене тачке на основу којих се могу предвидети заједнички ставови. Стране су се договориле да одрже нову рунду преговора. Одржаће се наредних дана.

19.20

По први пут, НАТО распоређује елементе снага за реаговање Алијансе у контексту колективне одбране.

У Кијеву је од 1. марта забрањена продаја алкохола.

19.18

"Легендарни дух" Кијева је већ оборио 14 окупаторских авиона.

Једна од највећих свјетских компанија за нафту и гас, Шкољка, повући ће се из заједничких улагања са ГазпромЕН.

19.14

Више од 360.000 људи већ је напустило своје домове у Украјини од почетка крваве инвазије, према УН-овој агенцији за избјеглице, а више од 4.5 милиона могло би услиједити ако се борбе прошире.

19.04

Телеграм је доживео глобални прекид рада. Шел намjерава да се повуче из заједничких предузећа са Гаспромом, укључујући пројекат Сахалин 2 ЛНГ и нафте, и престане да учествује у Сjеверном току 2 68 одсто Руса радије подржава специјалне операције у Украјини, показује анкета. Централна банка ће од 1. марта смањити камате на трајне кредите.

18.45

Британија ће наредних дана потпуно замрзнути имовину свих руских банака.

18.38

Врховна рада позвала је на мировну операцију УН.

18.31

После пет сати разговора, руска и украјинска делегација слажу се да у блиској будућности наставе преговоре у Бјелорусија након консултација са лидерима својих земаља. 

Макеи: Преговори о ријеци Припјат могу започети процес који ће спријечити „словенско прољеће“

Макеи: Предсједник Лукашенко се искрено нада да ће током данашњих разговора бити могуће пронаћи решења за критична питања. И сви Бјелоруси се моле за ово.

18.24

Градоначелник Бровари говори о ваздушном нападу на град.

18.23

Нова рунда преговора између Русије и Украјине биће одржана за „пар дана“, рекао је Макеј

18.19

Ракете су погодиле Кијев.

18.18

Финска ће послати #крајини 2.500 јуришних пушака, 150.000 метака, 1.500 противтенковских пуњења и 70.000 паковања.

18.06

Медински ће известити Путина о резултатима преговора са Кијевом.

17.56

Око 18.40 сати по локалном времену чуло се неколико великих детонација источно од центра Кијева. Пратиле су их сирене које су се огласиле по граду.

17. 50

Трговина више неће дефинисати односе ЕУ и Русије, каже Борељ.

17.38

Мађарска је забранила транзит оружја за Украјину преко своје територије. Британске луке могу престати да прихватају бродове под руском заставом. Следећег дана биће друга рунда преговора. Делегати се враћају у своје престонице.

17.27

Француски предсједник разговарао је данас сат и по с руским предсједником Владимиром Путином и затражио од њега да одмах прекине нападе на цивиле и да се осигурају  путеви у Украјини, а он му је "потврдио своју вољу да се на то обвеже, објавила је Елизејска палача.

Руски предсједник је изнио услове за окончање рата: признање руског суверенитета над Кримом, демилитаризација и денацификација украјинске државе и осигурање неутралног статуса Украјине. "Рјешење за Украјину је могуће само ако се узме у обзир интерес Русије", рекао је Путин Макрону.

Преговори Русије и Украјине почели су данас у Гомељској области, потврдило је руско Министарство вањских послова.

17.16

Завршени преговори између делегација Русије и Украјине.

Делегације Русије и Украјине завршиле су преговоре и отпутоваће у своје престонице на консултације прије нове рунде, рекао је савјетник шефа кабинета украјинског предсједника.

17.17.

Украјина је тражила да се Русија искључи из Интерпола

17.13

УК је замрзнула имовину ВТБ-а, Совцомбанке, Внешекономбанке, а такое планира да уведе санкције против Сбербанке и заплени некретнине и јахте руских олигарха.

Према новом Путиновом декрету, извозници морају да продају 80% зараде у страној валути, а резидентима Русије забрањено је да позајмљују девизе и полажу девизе на банковне рачуне ван Русије.

Шеф Британског Форин офиса рекао је да су предузети први кораци ка потпуном одвајању Русије од СВИФТ-а.

17.02

Зеленски је потписао апликацију за чланство Украјине у Европској унији.

16.59

У току је важан састанак УН-а о украјини.

16.55

Британија је увела санкције против ВЕБ-а, Откритие банке и Совкомбанке. Становницима је забрањено да кредитирају девизе на банковне рачуне ван Русије.

16.48

Путин је рекао да претња у Донбасу долази од украјинских националиста.

Путин је потписао указ о посебним економским мјерама у вези са "непријатељским" акцијама Запада. Канада је одлучила да пружи додатну војну помоћ Украјини

16.40

- Хвала свим нашим европским пријатељима који свим срцем подржавају Украјину и Украјинце и желе да нам помогну! Отворени су рачуни у националним банкама неколико земаља за донације за помоћ Украјинцима. Хвала вам- поручио jе Витали Кличко.

Канада је забранила финансијским институцијама да обављају трансакције са Централном банком Русије. Волво је обуставио производњу и продају аутомобила у Русији.

Путин је потписао указ о посебним економским мјерама у вези са "непријатељским акцијама Запада". Украјина захтјевала да се Русија искључи из Интерпола. 

16.30

Наводно је нападнут руски конзулат на Исланду. Швајцарска је дјелимично суспендовала олакшано издавање виза Русима. ЕУ није забранила Лаврову да лети у Женеву на састанак УН, каже Борељ.

16.21

Трећа рунда преговора између Русије и Украјине почела је у Белорусији (фото).

НАТО неће увести зону забране летова изнад Украјине. ЕУ намерава да повећа војну подршку Украјини, рекао је Борељ. Фински Турку прекинуо је братимљење са Санкт Петербургом.

16.08

УН одржале хитан састанак о Украјини. ДПР је најавио ослобађање 27 насеља. Макрон је, како јављају медији, одвојено причао са Путином и Зеленским. Разговарали су сат и по.

16.00

Украјинци у окупираном Бердјанску, излазе на протест чак и током рата.

Банка „Откритие” се повукла из капитала велике лизинг компаније Балтик Леасинг, смањивши њен удио са 100 одсто на нулу.

15.54

Преговори Русиjе и Украjине настављаjу се, саопштио jе савјетник предсједника Украjине Михаил Подолjак.

Остале информације:

Станови цивила у Кхаркову.

Како наводе медији, више од 42 хиљаде особа остало је без воде због гранатирања Горловке.

15.43

Француски предсједник Макрон затражио је комплетан попис вила, јахти и луксузних аутомобила Руса на листи санкција у циљу њиховог даљег повлачења.

15.31

На преговорима Русије и Украјине најављена је пауза. Саопштено је да преговори до сада нису окончани. Делегације су направиле паузу.

15.28

Стејт департмент препоручује да грађани САД одмах напусте Русију.

15.22

Завршен је дио разговора између украјинских и руских делегација, рекао је савјетник украјинског министра унутарњих послова Антон Херашченко.

- Преговори између Украјине и Русије су готови - рекао је на Телеграму. Двије стране састале су се недалеко од границе Украјине са Бјелорусијом на обали ријеке Припјат.

Лукашенкова представница за медије Наталија Ајсмонт је рекла да је Бјелорусија спремна, уколико буде потребно, да учествује у разговорима.

Ускоро се очекују детаљи...

15.13

МОК је препоручио да се не дозволи учешће руских и бјелоруских спортиста.

15.06

ЕУ позива сусједе, укључујући Србију, да се придруже санкцијама против Русије.

14.55

У Доњецку су почели прекиди са ћелијском комуникацијом и мобилним интернетом.

14.48

Украјинске трупе испалиле су осам мина у Доњецку, наводи ДНР.

Шведска ће Украјини послати 52 милиона долара.

14.30

Руско министарство одбране саопштило је да су Стратешке ракетне снаге, Сјеверна и Пацифичка флота и далекометна авијација, стављени у стање приправности.

Градоначелник Купјанска, који је предао град непријатељу, осумњичен је за издају.

"Приступање Украјине ЕУ не може да се обави за неколико мјесеци" рекао је Бурбок.

14.20

Русија затвара небо за Њемачку, Шпанију, Италију, Француску и још 23 земље.

- У складу са нормама међународног права, као одговор на забрану европских држава да обављање летова цивилних авиона којима управљају руски авиопревозници и/или су регистровани у Русији, уведено је ограничење на летове авио-превозника 36 држава - наводи се у саопштењу., преносе Новости.

Како је прецизирано, ограничења ће утицати на авио-превознике следећих земаља: Аустрију, Албанију, Ангвилу, Белгију, Бугарску, Британска Дјевичанска Острва, Велику Британију, Мађарску, Њемачку, Гибралтар, Грчку, Данску (+ Гренланд, Фарска Острва, Територијално море ), Џерси, Ирску, Исланд, Шпанију, Италију, Канаду, Кипар, Летонију, Литванију, Луксембург, Малту, Холандију, Норвешку, Пољску, Португалију, Румунију, Словачку, Словенију, Финску, Француску, Хрватску, Чешку Републику, Шведску и Естонију.

14.08

У току је Путинов састанак са економским савјетницима везано за санкције. На састанку је шеф руске средишње банке. Путин је Запад назвао "царством лажи". Путин је наложио да се осигура очување кредитних стопа наведених у споразумима.

Сви запослени у САД Амбасади су евакуисана из Белорусије.

Складиште нафте гори након  гранатирања у Окхтyрки у Сумској области, пише Kiev Independent.

Градоначелник Павло Кузменко рекао је да су Руси бацили вакумску бомбу. Ова врста оружја позната је као најсмртоноснија ненуклеарна бомба, а производи огромне експлозије и јако високу температуру.

13.59

Становници Енергодара јачају своје позиције.

13.50

Министарство одбране Русије саопштило је да у војној операцији у Украјини учествују само официри и извођачи. "Русија није започела, већ завршава непријатељства", саопштило је Министарство одбране.

13.45

Гугл је привремено онеспособио алатке које су уживо нудиле информације о стању у саобраћају у Украјини. Компанија је ово потврдила за VICE World News, након извјештаја да су људи широм свијета овај сервис користили за праћење кретања трупа и цивила током руске војне окупације, преноси Аваз.

Google Maps систем за праћење података о саобраћају уживо ради тако што имплементира информације о локацији и брзини преко апликације, а потом те податке користи да у реалном времену показује колико је густ саобраћај на одређеним мјестима.

13.40

Пољско-литавски плиновод ГИПЛ биће отворен 1. маја, објавио је пољски мрежни оператер, готово два мјесеца прије најављеног рока како би се осигурало снадбијевање плином на Балтику након руског напада на Украјину. Пољска и Литва седмицама су расправљале о помјерању рока.

САД ће искључити неке трансакције у енергетском сектору из санкција Русији.

13.24

Путин је предложио да се разговара о западним санкцијама на састанку о економији. Кхарков је под константник гранатирањем.

13.20

Градоначелник Јужног Брјуханова и неколико других званичника приведени су у Кхарковској области под оптужбом за издају.

Посмртни остаци цивила на улицама Кхарко. УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО!!!

13.13

Бјелорусија објавила фотографију са преговора који су у току.

Иса Акајев, командант добровољачког батаљона „Крим“, обратио се муслиманима Русије.

Саопштено је да је шеф јединице СОБР Кемерово Константин Огиј, који се раније борио у #вганистану и Чеченији, погинуо у Украјини.

13.07

Посјетиоци се евакуишу из тржног центра Колумбус у Москви.

Браниоци украјинског острва у Црном мору можда су живи, ​​јављају украјински медији позивајући се на службена владина тијела.

13.03

Бјелоруски министар вањских послова Владимир Макејев обратио се на почетку преговора руској и украјинској делегацији. Пожелио им је добродошлицу и рекао да се требају осјећати потпуно сигурнима. 

- Драги пријатељи, предсједник Бјелорусије ме је замолио да вам пожелим добродошлицу и да осигурам све за ваш рад, како је договорено са предсједником Зеленским и предсједником Путином. Овдје се можете осјећати потпуно сигурно. То је наша света дужност- рекао је Макеи, преноси ЦНН. 

- Предсједник Лукашенко се искрено нада да ће током данашњих разговора бити могуће пронаћи рјешења за сва питања ове кризе. Сви Бјелоруси се моле за ово. Сви предлози, у смислу организације данашњег састанка, биће размотрени и апсолутно испуњени- казао је је. 

13.00

Словенија повлачи акредитацију почасним руским конзулима у земљи. Румунија је позвала на блокаду рад свих руских компанија.

12.50

Зеленски је најавио стварање Међународне легије- "У рат против путинизма кренуће добровољци из цијелог свијета".

12.45

Пензионерка је од тешко повријеђена током гранатирања. УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО!!!

Експлозије се чују и у центру Доњецка.

12.42

У Харкову се дешава озбиљан напад. Има убијених цивила.

12.38

Руске снаге гранатирале стамбене области Харкова.

12.21

Видео са почетка преговора – тачније, само Макејев говор: "Можете се осјећати потпуно безбједно“, рекао је Макеи учесницима састанка.

Након тога су сви новинари избачени: "Рекао сам да угаси, зар не чујеш тамо?" - каже неидентификовани мушкарац у позадини.

12.05

Сви новинари су избачени са преговора Русије и Украјине.

Делегатима се обратио шеф Министарства спољних послова Бјелорусије Макеј. У сали је присутан и секретар за штампу Министарства спољних послова Републике Бјелорусија Глаз. 

12.04

Окупатори су гранатирали тржни центар у Чернихову.

11.57

Руска и украјинска делегација за преговарачким столом.

Лукашенка се нада да ће решити сва кризна питања, каже Макеј.

Друге вијести: Москалкова је најавила избацивање руских студената са европских универзитета због ситуације у Украјини.

11.45

Буча, близу Кијева.

Русија неће опозивати своје амбасадоре из земаља ЕУ, саопштило је Министарство спољних послова. Украјински председник Владимир Зеленски најавио је да ће из затвора пустити затворенике са искуством у борби.

11.37

У Путиновој изјави о преласку снага за одвраћање на специјални режим нема двоструког значења, рекао је Песков.

Хитна дебата UNHCR-a о ситуацији у Украјини биће одржана 3. марта.

11.27

Почели су преговори Украјине и Русије.

Пожар у Чернихив.

У Минску су изјавили да су спремни да учествују у преговорима између Русије и Украјине.

Трупе ДНР се приближавају Мариупољу, рекао је Басурин. Град би ускоро могао бити под блокадом, додао је он.

Британски The Times објавио је да руски председник Владимир Путин шаље групу од око 400 плаћеника за убиство украјинског предсједника Владимира Зленског, преноси index.hr.

11.11

Преговори Русиjе и Украjине.

Бјелоруски министар спољних послова Макеј присуствује разговорима Русије и Украјине, јавља дописник РИА Новости.

Владимир Медински, руски делегат на преговорима између Русије и Украјине, дао је изјаву прије почетка преговора. 

- Сваки сат овог сукоба доноси само нове жртве међу украјинским војницима. Дефинитивно желимо постићи било какав споразум, што прије. Али, тај договор треба одговарати објема странама- рекао је Медински.

11.10

Кремљ неће саопштавати тражене ставове делегација Русије и Украјине. 

Главни задатак руске војске у Украјини је да обезбиjеди безбjедност цивилног становништва, саопштио је Кремљ. Према Пескову, они „чине све за ово“.

Полицијског часа нема током дана у Кијеву, него ће почети у 22 сата. Трговине намирницама раде, а у смањеном опсегу прометује и метро.

Путин ће одржати међународни телефонски разговор. Врховни суд Русије потврдио је одлуку о ликвидацији међународног „Меморијала“.

Русија ће као одговор на санкције Запада учинити оно што је у њеним интересима, рекао је Песков.

11.04

"Санкције Путину кратковиде и апсурдне".

Руси су практично сравнили Ахтирку са земљом.

Снимак неких од руских напада.

10.54

ВИДЕО: Широко гранатирање на периферији Харкова.

Владина публикација, Русија- Европска складишта су 29,5 одсто пуна гаса, каже Гаспром.

10.47

Дим се види из Кијева сјеверозападно од престонице. Изгледа да се тамо води жестока борба.

10.44

- Положите оружје. Оставите опрему. Макните се одавде. Не вјерујте онима који вам наређују. Не вјерујте својим пропагандистима. Спасите своје животе- рекао је Зеленски обраћају ћи се руским војницима.

Обратио се и Европској унији.

- Тражимо Европску унију да хитно прими Украјину у своје чланство под новом, посебном процедуром. Сигуран сам да је Украјина то заслужила и да је то могуће- рекао је украјински предсједник.

10.41

Градоначелник Мариупоља пријавио је уништење окупаторског ратног авиона, који је јуче четири пута бомбардовао село Сартана и округ на лијевој обали Мариупоља.

10.37

Делегацију Русије ће представљати амбасадор Русије у Бjелорусији Борис Гризлов, посланик Леонид Слуцки, заменик министра спољних послова Андреј Руденко и замJеник министра одбране Александар Фомин. Делегацију ће предводити Владимир Медински.

Премијер Грузије је потврдио да се земља неће придружити санкцијама против Русије. Грађани Грузије излазе на вишехиљадне митинге подршке Украјини и захтијевају од владе да предузме акцију против Русије.

10.30

Запад проширује антируске санкције. Политичари, бизнисмени, компаније, банке на црној листи. Москва је одсјечена од финансирања, а судбина вишемилијардерског Сјеверног тока 2 поново је под знаком питања.

Руска војска најавила је да отвара "отворен и безбједан" коридор за украјинске цивиле да напусте Кијев, јавља ЦНН.

- Апелујемо на грађане Кијева. Сви цивили у граду могу слободно да напусте главни град Украјине дуж аутопута Кијев-Василков. Ова рута је отворена и безбједна - рекао портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков.

10.20

Оглашена је нова узбуна у Кијеву, а то је знак грађанима да се сакрију у склоништа. Градске власти у Кијеву позвале су грађане да не излазе из својих домова, осим у случају пријеке потребе.

Украјински националисти, обучени у форму народне поилиције ЛНР, пуцају на локалне становнике, саопштио је Истражни комитет.

10.14

Улице Кхаркова.

10.10

- Када сам се кандидовао за предсједника, рекао сам да је свако од нас предсједник. Зато што смо сви одговорни за своју државу. За нашу лијепу Украјину. А сада се десило да је свако од нас ратник. Ратник на свом мјесту- казао је Зеленски.

Руска војска заузела је два мања града на југоистоку Украјине јутрос, али је наишла на жесток отпор у другим дијеловима украјине. Руско министарство обране тврди да су руске снаге заузеле градове Бердјанск и Енерходар на југоистоку.

Тврде да је под њиховом контролом и нуклеарка Запорижја која се налази у близини, али украјинска страна то негира, пренси index.hr.

10.07

Грузија је објаснила одбијање да се придружи санкцијама Русији. Гарибашвили је рекао да би то "штетило националним интересима".

10.03

Људи у Бердјанску пјевају украјинску химну испред руске војне опреме у близини градског вијећа.

Уједињене нације потврдиле су да је забиљежено 376 цивилних жртава досадашњих сукоба у Украјини, од тога броја су 94 особе ореминуле.

Сукоби су произвели "озбиљне хуманитарне посљедице" и број жртава могао би бити знатно већи, упозоравају.

10.00

Владина публикација, Русија Слуцки је рекао да ће ускоро почети преговори са украјинском делегацијом.

Зеленски је апеловао на Европску унију са захтјевом за хитан улазак Украјине.

9.58

Мапа затвореног ваздушног простора за руске авионе.

9.55

Украјинска делегација укључује: Предсједник фракције "Слуга народа" - Давид Аракхамиа; Министар одбране Украјине - Алексиј Резников; Савјетник шефа кабинета предсједника - Михаила Подолиак; Први замјеник шефа украјинске делегације у Трилатералној контакт групи - Андреј Костин; Народни посланик - Рустем Умеров-;Замјеник министра спољних послова Украјине Николај Точицки.

9.50

Транзит руског гаса кроз Украјину одвија се уобичајено.

Након што је Запад увео Русији тешке економске и финансијске санкције, што укључује избацивање дијела руских банака из система SWIFT те замрзавање финансија руске средишње банке, Руси су похрлили на банкомате, indeh.hr.

9.43

Кључно питање преговора са Русијом је тренутни прекид ватре и повлачење трупа са територије Украјине, саопштио је кабинет Зеленског.

Санкције Русији могу довести до потешкоћа са иностраним залихама за изградњу аутопута М-12 Москва-Казањ, изјавио је шеф Автодора.

9.36

Делегција је на мјесто преговора стигла хеликоптером.

Делегација Украјине стигла је на границу да учествује у мировним преговорима. Међу делегатима је и министар одбране #Резников.

9.33

Окупатори су скоро потпуно претворили Волновакху у рушевине. Украјинске власти раде на стварању хуманитарног коридора за евакуацију локалног становништва и пружање.

Борељ сазвао хитан састанак министара одбране ЕУ.

9.24

Украјинска Национална компанија за производњу нуклеарне енергије демантује изјаве окупатора о запљени нуклеарне електране у Запорожју. Она је под потпуном контролом Украјине.

9.20

Владина публикација, Русија ДНР је саопштила да је рањена жена током гранатирања Горловке од стране Оружаних снага Украјине.

Ватикан је спреман "олакшати дијалог" између Русије и Украјине како би се окончао рат, рекао је ватикански високи државник.

Државни секретар кардинал Пиетро Паролин, други човјек у ватиканској хијерархији, рекао је италијанским новинама да је, упркос рату који је Русија покренула против Украјине, увјерен да увијек постоји простор за преговоре.

Украјински велепосланик у Ватикану Андриј Јураш рекао је да је Кијев отворен за посредовање Ватикана у сукобу са Русијом, називајући Ватикан "врло утицајним, врло духовним мјестом за састанак", преноси indeh.hr.

9.11

Фотографија Изјума након гранатирања од тсране руских окупатора.

Аутомобил је улетио у споменик „Зид туге“ у Москви, возач је хоспитализован.

9.07

Руске снаге смањиле су темпо своје офензиве на Украјину, саопштио је украјински кабинет министара, пише ЦНН. 

- Руски окупатори су смањили темпо офензиве, али још увијек покушавају постићи успјех у неким подручјима у офензиви на Украјину - објавио је Кабинет министара на својој службеној твитер страници у понедјељак, не наводећи више детаља, преноси Аваз.

Финска је обуставила продају алкохола из Русије.

9.05

Уништени станови у насељу Блаходатне, Харковска област.

Грађани Бјелорусије су на референдуму у недељу изгласали промјену устава којом се одобрава предлог за одрицање од ненуклеарног статуса, јавиле су руске новинске агенције. Овим потезом, додаје "Гардијан", би теоретски било дозвољено Русији да постави нуклеарно оружје на бјелоруску територију први пут од распада Совјетског Савеза, а одлука са референдума ће ступити на снагу десет дана након што се објави у Службеном листу, истиче руска агенција РИА Новости.

9.00

Снимак велике експлозије која се синоћ десила у Черкаској области у Украјини. 

Запаљена војна опрема у Ирпину, Кијевска област.

8.58

Руска војска тврди да има супериорност у ваздуху у Украјини, јављају новинске агенције.

Више од пет хиљада избјеглица из Донбаса прешло је за дан границу са Русијом.

8.52

Последице гранатирања града у региону Харков.

У самом Харкову је од 16 часова уведен полицијски час. до 6 часова ујутру

8.47

Саопштено је да ће украјинска и руска делегације састати за преговарачки сто у 12:00 часова, односно у 10.00 часова по локалном времену.

8.42

Владимир Зеленски је казао да је данас кључни дан за Украјину, те да су наредна 24 сата кључна. Русија је заинтересована да што прије постигне споразум са Украјином, рекао је Медински.

7.55

Сирене за ваздушне нападе огласиле су се у више градова широм Украјине, пише BBC.

BBC-јев новинар Џејмс Вотерхаус из Кијева дао је информације. Четири упозорења о ваздушном нападу у Черкасију, Дњепру, Харкову и Вињици. Чернихив је снажно гранатиран током ноћи, али пријављена је једна интервенција.

Локалне вијести Кијев индепендент навео је још мјеста. Сирене за ваздушни напад такође у регији Луганск и Житомир.

7.50

И док се очекује почетак преговора Украјине и Русије, америчка компанија Маxар је објавила сателитске снимке које показују велики број руских војника и тенкова који иду према Кијеву.

image
- Твитер

Како преноси CNN, велики руски конвој је у тренутку објаве снимка био на око 64 километра удаљености од украјинске престонице. 

Конвој се налазио сјевероисточно од украјинског града Иванкива, а садржавао је гориво, логистику и оклопна возила, укључујући тенкове, борбена возила пјешаштва и самоходно топништво, поручили су из твртке Маxар.

7.40

Украјински обавјештајци сугерисали су како Бјелорусија показује "спремност да можда директно учествује" и помогне Русији у инвазији на Украјину.

image
- агенције

Бјелорусија је већ дозволила Русији да користи њену територију, а омогућен им је био проходан пут преко границе. Један високи амерички обавјештајни званичник је, према писању АП-a, изнио директна сазбања о процјенама обавјештајних служби, те је рекао да ће Бјелорусија већ данас послати своје војнике у Украјину као појачање руским снагама.

Други извор близак украјинској влади рекао је за CNN да је, поред украјинских обавјештајаца, и Бајденова администрација Кијеву пренијела да се Бјелорусија спрема за инвазију.

Вашинбгтон пост је први објавио да се Бјелорусија спрема послати војнике у Украјину, позивајући се на званичника америчке администрације.

Кабинет украјинског предсједника Володимира Зеленског саопштио је да је бјелоруски предсједник Александар Лукашенко назвао свог украјинског колегу у недјељу.

- Наше трупе ни на који начин не учествују у овој операцији. Нећемо се овдје правдати својим учешћем или неучешћем у овом сукобу. Понављам још једном. Наше трупе нису тамо, али ако то буде потребно, ако Бјелорусији и Русији буду потребне, биће тамо - рекао је Лукашенко на снимци објављеној на YоуТубе каналу државне новинске агенције Белта.

7.10

Украјинско министарство унутрашњих послова објавило је нови извјештај о цивилним украјинским жртвама усред руске агресије која је ушла у пети дан.

Према извјештају украјинског министарства унутрашњих послова, у нападу руских војних снага досад су убијена 352 украјинска цивила, међу којима 14 дјеце. 

Министарство унутрашњих послова Украјине је саопћило да је 1.684 особа рањена, од којих 116 дјеце.

6.30

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је у интервјуу за Еуроњуз признала да ће Европљани патити због мјера уведених против Русије.

image
- РТС

Постављено јој је питање „докле ће ићи солидарност са Украјином”, јер ће Европа „сигурно морати да плати цијену за ове мјере”.

„Да, знамо да сваки рат има своју цијену и веома смо солидарни са Украјином“, рекала је Фон дер Лајен.

Она је изразила недвосмислену подршку Украјини да постане чланица ЕУ, називајући земљу која је сада на удару Русије "једном од нас".

- Доиста, с временом, они нам припадају. Они су једни од нас и желимо да уђу у блок - рекла је Фон дер Лејен за Еуроњуз.

Украјина, демократска држава с 44 милијуна становника, изборила је независност од Москве 1991. године распадом Совјетског Савеза и настојала се придружити западном војном савезу НАТО-а и ЕУ, чему се Русија жестоко противи.

6.25

Украјински министар одбране Олексиј Резников огласио се на Фејсбуку, гдје је послао снажну поруку Украјинцима, али и цијелом свијету. 

- 96 сати отпора. 4 дана преданости, храбрости, преданости и вјере - пише Резников, те додаје како је снажно увјерење да ће непријатељ који убија жене, дјецу и уништава градове бити кажњен.

image
- Твитер

Истиче да је рат постао европски и да је то Европа коначно схватила.

- Рат је постао европски. Напокон је то и Европа схватила. Пола Европе већ скупља, пакира, носи оружје и опрему. Круг држава које пружају стварну помоћ значајно се повећао. Размјер се такођер повећао. Европа је већ пружила привремено уточиште десетинама хиљада оних које желимо највише спасити – нашим малишанима и њиховим мајкама. Без икаквих формалности. Као свој властити. Сада стварно немамо границу на западу. Али подршка је и на југу и на Далеком истоку и иза Атлантика - навео је Резников.

- Украјина ће побиједити! Слава Украјини! - поручио је украјински министар одбране.

Кључни догађаји:

- Предсједник Русије Владимир Путин наредио је војном заповједништву да стави снаге нуклеарног одвраћања у стање високе приправности "након агресивних изјава земаља НАТО-а".

- Западне земље и Европска унија најавиле: Избацујемо Русију из система SWIFT

- Европске земље затварају ваздушни саобраћај за руске авионе

- Швајцарски предсједник Игнацио Касис најавио санкције Русији

- Напад руске пропаганде и покушај лажирања изјаве Виталија Кличка, градоначелника Кијева гдје трају велике борбе

- Неизвјесна ноћ у Харкиву, гдје су пријављени напади

- Украјина тврди да су успјешни напади дроновима на руске снаге

- Бјелорусија изгласала: Могуће нуклеарно оружје на бјелоруском тлу

06:28

Украјински министар одбране Олексиј Резников огласио се на Фејсбуку, гдје је послао снажну поруку Украјинцима, али и цијелом свијету. 

06:00

image
- Твитер

Активирана је ваздушна узбуна у Кијеву. Људи су се морали склонити у најближе склониште.

05:50

Украјински медији јављају о експлозијама у Кијеву и Харкиву.

3.40

Амерички државни секретар Ентони Блинкен и његове колеге из Г7 "подвукли" су "јединствени одговор на руску инвазију", у разговору с украјинским министром вањских послова Дмитром Кулебом у недјељу, наводи се у саопштењу Стејт департмента.

image
- Википедија

- Заједно подржавамо украјински народ и намећемо озбиљне трошкове и посљедице како бисмо Русију позвали на одговорност за рат по свом избору. Ми стојимо уз Украјину и признајемо храброст и херојство украјинског народа - рекао је портпарол Стејт департмента Нед Прајс.

У позиву су учествовали и министри вањских послова Канаде, Француске, Њемачке, Италије, Јапана, Уједињеног Краљевства, те високи представник Европске уније.

3.30

У телефонском разговору са британским премијером Борисом Џонсоном, украјински предсједник Володимир Зеленски рекао је да вјерује да ће наредна 24 сата бити кључан период за Украјину јер се борбе настављају широм земље.

Током разговора, Џонсон је похвалио вођство Зеленског од почетка руске инвазије, наводи портпарол британске владе.

Џонсон је додао да ће Велика Британија учинити све што може да осигура да одбрамбена помоћ Уједињеног Краљевства и њених савезника стигне до Украјине.

Двојица лидера су се сложила да остану у блиском контакту.

2.30

Швајцарски предсједник Игнацио Касис данас је рекао да је "врло могуће" да ће неутрална Швајцарска слиједити примјер Европске уније те да че данас увести санкције Русији и замрзнути руску имовину.

image
- Инстаграм

Седмерочлано Савезно вијеће Швајцарске састаће се данас и размотрити препоруке одсјека за финансије и господарство, рекао је Касис у интервјуу за швајцарску јавну телевизију РТС.

2.20

Украјинска војска тврди да је извршила успјешне нападе својим дроновима турске производње на руске снаге.

Оружане снаге Украјине објавиле су у недјељу снимке на којима се види уништавање оклопа дроном и навеле да је то изведено против руског ракетног система земља-ваздух БУК.

image
- Твитер

Валерии Залузхнyи, врховни командант оружаних снага, рекао је да се напад дроном десио у близини града Малин, 100 километара сјеверозападно од Кијева.

Украјинска влада почела је примати беспилотне летјелице Бајрактар ТБ2 из Турске прошле године.

1.20

image
- Твитер

- Данас је било тешко вријеме за одбрамбене снаге Украјине. Окупатори настављају гранатирање на готово свим фронтовима. Ваздушне снаге супротстављају се непријатељу и на небу и на земљи. Ваздушна база у Васиљкиву се херојски брани, издржавајући масивно гранатирање и непријатељске нападе. Војници ратног ваздухопловство храбро одбијају агресора у другим градовима - стоји у саопштењу које је на Фејсбуку подијелило челништво украјинских оружаних снага.

Како јављају поједини новинари, тренутно траје и напад на Харкив. 

image
- Твитер

Сателитски снимци показују велику јединицу руских трупа у близини Кијева. Стотине возила, око 40 миља сјеверозападно од главног града.

image
- Твитер

00.50

На друштвеним мрежама је у току информациони рат против Русије који укључује и покушаје да се напади украјинских снага прикажу као акције руске војске, изјавио је стални представник Русије у УН Василиј Небензја на сједници Савјета безбједности УН.

- С обзиром да нема доказа о уништавању цивилне инфраструктуре од стране руских снага, приказују се злочини које су починили Украјинаци, националисти у Донбасу и представљају се као доказ. На украјинским друштвеним мрежама објављено је укупно 1,2 милиона лажних извјештаја - истакао је Небензја.

- Ипак, прибојавам се да ова упозорења неће имати ко да чује - оцијенио је Василиј Небензја.

00.38

Руске трупе преузеле су контролу над градом Бердјанск у Запорошкој области, рекао је на брифингу Алексеј Арестович, савјетник шефа кабинета Володимира Зеленског.

Званични представник Министарства одбране Русије, генерал-мајор Игор Конашенков, раније је саопштио да су Оружане снаге блокирале Херсон током протеклог дана и да су Бердјанск, Геническ и аеродром Чернобајевка стављени под контролу. Он је додао да руске трупе не ударају на градове и насеља, већ предузимају све мјере да спасу животе цивила.

„Бердјанск је окупирао непријатељ, тамо није било наших трупа, град је заузет“, рекао је Арестович.

(УЖИВО/ВИДЕО) Преговори сјутра на украјинско бјелоруској граници, опет се чују сирене широм Украјине

00.00

Градоначелник Купјанска Генадиј Мацегора изјавио је да је град под контролом руских трупа.

Он је напоменуо да се од данас вртићи и школе враћају на "уобичајен распоред рада", наводи се у Мацегоровој видео-поруци од јуче.

- Прије четири дана сви су напустили град. СБУ, тужилаштво, војна канцеларија, одред одбране. Остали смо на своме. Ја, са својим потчињенима, и подручна полицијска управа, која је до тренутка био и јесте поред мене - рекао је Мацегора.

(УЖИВО, ВИДЕО) Украјина затворила границе са Русијом и Бjелорусиjом: Очекују се ваздушни напади; Погођена дјечја болница у Кијеву

Мацегора је напоменуо да је његова лична одлука да преда град Русима.

- Ову одлуку сам донио. Одлука је моја. Одговорност за оно што се дешава у граду је на мени. Био сам у граду све ово вријеме и остајем. Сва питања одржавања живота су на мени - додао је градоначелник.

image
- Фејсбук

Он је нагласио да се од данас враћају нормалном животу, пише Вашингтон пост.

- Данас сам на лицу мјеста и желим да се увјерим да ће болница, школа, вртићи радити. Радичемо уобичајено. Не плашимо се провокација, на које ће, према тврдњама војске, реаговати како треба - рекао је Мацегора.

(УЖИВО/ВИДЕО) Пројектили падају на Кијев, чују се сирене; Руси тврде да су заузели Мелитопол

Поред тога, нагласио је да је вријеме "да се храбро вратимо у живот, да побољшамо живот". Он је рекао и да живот града "зависи од тога како се сада представљамо", па "слободно излазите из подрума и бомбоградских склоништа".

Многи су испод видеа који је објавио на Фејсбуку оштро реаговали на његову одлуку називајући га издајником.

Подсјетимо, Путин је 21. фебруара, као одговор на апеле Доњецке и Луганске Народне Републике са захтјевом да признају њихов суверенитет, потписао релевантне указе, а 24. фебруара најавио почетак специјалне војне операције демилитаризације и денацификације Украјине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 14:20