Zelenski pravi ”čistku”: Kabinet činimo funkcionalnijim / - EPA
24/09/2024 u 15:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zelenski poziva SAD na odlučne‘poteze kako bi se okončao rat u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Sjedinjene Države da poduzme odlučne poteze kako bi se priveo kraju rat u Ukrajini.

Komentar Zelenskog dolazi dok se sprema da održi historijski govor na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija usred stalnih ruskih zračnih napada na Ukrajinu, prenosi RSE.

Ukrajinski lider, koji se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama sastao se ranije sa dvostranačkom delegacijom američkih zastupnika, izražavajući zahvalnost Kijeva na, kako je rekao, neumoljivoj podršci SAD-a. Također je istakao i ključnu ulogu SAD-a u odbrani slobode Ukrajine. Otkako je počeo rat u Ukrajini u februaru 2022. SAD i zapadni saveznici dali su milijarde dolara vojne pomoći, a uveli su i nekoliko krugova sankcija Rusiji.

Zelenski u SAD predstavlja Plan pobjede: "Rat se može završiti samo pravednim mirom"

- Odlučni potezi mogli bi ubrzati kraj ruske agresije protiv Ukrajine sljedeće godine - rekao je Zelenski na Telegramu nakon sastanka sa senatorima.

- Sada, na kraju godine, imamo pravu priliku da ojačamo saradnju između Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država - rekao je ukrajinski predsjednik.

Zelenski bi se Generalnoj skupštini trebao obratiti 25. septembra, a zatim dan kasnije održati i razgovore sa predsjednikom SAD-a Joe Bidenom.

U razgovoru za ABC News Zelenski je rekao da samo "snažna pozicija" može omogućiti Ukrajini da navede ruskog predsjednika Vladimira Putina "da zaustavi rat."

- Mislim da smo bliže miru nego što mislimo - rekao je Zelenski.

Iako Rusija zauzima oko 20 posto ukrajinske teritorije i napreduje prema istočnom regionu Donjeck, Kijev je iznenadio Moskvu kada su prošlog mjeseca započeli napad na zapadnu regiju Kursk i zauzeli nekoliko ruskih sela.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 15:11