/ ФОТО: Интернет, илустрација
19/09/2021 u 18:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Жене у Авганистану не одустају: Протест радница министартва у Кабулу, траже да се врате на посао

Умјесто министарства за женска права, сада се ту налази министарство за промоцију врлина и спречавање порока

Више десетина жена протестовало је данас испред авганистанског министарства за женска права које је затворено након што су талибани преузели власт у Авганистану 15. августа, преноси Blic.rs.

Умјесто министарства за женска права, сада се ту налази министарство за промоцију врлина и спречавање порока, преноси Ројтерс.

Женско особље које је радило у министарству покушава неколико недеља да се врати на посао, међутим,  добијају исти одговор - а то је да иду кући, додаје британска новинска агенција.

- Министарство за женска питања мора бити поново активирано. Склањање жена значи склањање људских бића - рекла је једна од окупљених жена, Басира Тавана.

Када су талибани били на власти (1996-2001), дјевојчицама није било дозвољено да похађају школе и женама је било забрањено да раде и да се едукују, додаје Ројтерс.

Током тог периода, министарство за промоцију врлина и превенцију порока постало је познато као талибанска полиција за морал, која је спроводила шеријатски закон тумачећи га на свој начин, који је укључивао стриктни кодекс облачења, јавна бичевања и погубљења.

Жене су протестовале дан након што су се неке дjевојчице вратиле у основне школе са разредима разврстаним по полу, али старије  су се суочиле са мучним чекањем без икаквог објашњења да ли ће и када моћи да наставе са учењем.

- Не можете потиснути глас авганистанских жена тако што ћете држати дjевојчице код куће и ограничавати их, забрањивати им да иду у школу. Данашње жене у Авганистану нису оне од пре 26 година - рекла је једна од учесница протеста, пренео је Ројтерс.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:54