Лагатор Пејовић, принц Никола Петровић и Вујошевић / -ФОТО: С.Б.
04/11/2021 u 21:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Архив као платформа за нове пројекте

Фотографије, видео, писани документи, каталози, дио су поставке прве у низу изложби пројекта "Архива цетињских бијенала", која је отворена вечерас у Дворцу Петровића, у просторијама Фондације Петровић Његош. Пројекат су 2017. године започеле ликовне умјетнице Наталија Вујошевић и Ирена Лагатор Пејовић у оквиру НВО Институт за савремену умјетност Црне Горе. Циљ пројекта је сагледавање односа и прожимања умјетничких пракси током одржавања Цетињског бијенала (1991 - 2005), са друштвеним и политичким збивањима у Црној Гори.

Уз наклон, присутнима се најприје обратио принц Никола Петровић Његош, истичући да је дирнут тиме да се изложба одржава у родној кући његовог оца Михаила, као и чињеницом да се може поново присјетити дешавања на Цетињском бијеналу чији је он био иницијатор, али, и краја манифестације.

– Ове архиве представљају изузетан потенцијал за умјетничку сцену Црне Горе, као и за међународну, с обзиром на квалитет и велики број умјетника и кустоса који су учествовали у различитим издањима Бијенала. Овако оживљене архиве могу постати једна платформа, која ће, увјерен сам у то, омогућити развој нових пројеката и партнерстава - рекао је принц Никола Петровић.

Пристунима су се потом обратила Вујошевић и Лагатор Пејовић.

Организатори изложбе су НВО Институт за савремену умјетност Црне Горе и Фондација Петровић Његош.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:49