Игор Штикс / -SRDJAN BOLJEVIC
16/06/2021 u 13:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Др Игор Штикс представио нови роман и одржао предавање: Пораз социјализма и југословенства

Тема вечери др Игора Штикса била је - "О капитализму, новој љевици и новом роману", кроз коју се Штикс представио као ангажовани филозофски и политички мислилац, али и као умјетник, аутор романа "W"

Универзитетски професор, филозоф, једнако као и књижевник, др Игор Штикс, гостовао је у склопу пратећих програма ретроспективне изложбе "Микрокозми" Илије Шошкића.

Подгоричкој публици, окупљеној у "Колектору", простору Савеза архитеката Црне Горе, кроз разговор са Нелом Глигоровић, кустоскињом Шошкићеве ретроспективе и представио се двојако. Тема вечери била је - "О капитализму, новој љевици и новом роману", кроз коју се Штикс представио као ангажовани филозофски и политички мислилац, али и као умјетник, аутор романа "W".

Пропитивање сопствене позиције

И његов роман "W", у којем се главни јунак зове као и он, Игор, критикује капитализам. Али говори и о два начина социјалне борбе против капитализма – уласком у институције система или револуционарним методама.

– Када сам главног јунака назвао својим именом, хтио сам да пропитам и своју властиту позицију. И није ријеч само о неком егоцентричном поступку, већ о томе што ми радимо с насљеђем неких борби које `68. нијесу успјеле, а у данашњим околностима – рекао је Штикс.

Током разговора највише се ослањао на промишљање личног искуства, животног и професионалног, али, кроз призму глобалних дешавања и теорија. Односно, протекле три деценије које су обиљежиле све на простору бивше Југославије, без обзира да ли су физички остали на простору на којем су се родили или су измјештени из њега, вољно или невољно. Нарочито кроз праксу либералног капитализма на овим просторима, који се као систем успоставио након распада Југославије, која је имала социјалистички производни и друштвени систем. Штикс је овом приликом оцијенио да су управо аутори с ових простора, и то глобално, предњачили у критици таквог облика капитализма, те да се по њему сада може говорити о "другом таласу" нове љевице. Додао је да теоријска мисао ипак каска за праксом, за оним што је неповратно учињено током такозване транзиције, за коју се испоставило да не води нигдје.

– Не можете обновити изгубљена радна мјеста, не можете обновити животе који су изгубљени тих деценија. И једном када је процес обављен, ствар је готова. Ми се у ствари бавимо поразом једне идеје, а тај пораз је код нас био изразито драматичан. Био је то двоструки пораз – пораз идеје социјализма, пута ка бољем свијету и пораз југословенске идеје о заједничкој држави – рекао је Штикс између осталог.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 15:06