Учесници промоције / -ФОТО: ЖЕЉКО ШАПУРИЋ
08/09/2024 u 13:03 h
ŽELJKO ŠAPURIĆŽELJKO ŠAPURIĆ
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dukat u riznici zajedničke prošlosti

U sklopu "Septembarskih dana" i organizaciji JU Muzeji i galerije Nikšić, preksinoć je na nikšićkoj tvrđavi Bedem promovisana knjiga "Mušovići od begova i kapetana do zbjegova i svjetskih metropola", autora Ulvije Mušovića, potomka priznate kuće Mušović

Knjiga "Mušovići od begova i kapetana do zbjegova i svjetskih metropola" prikazuјe dušu jednog bratstva nerazdvojno povezanog sa jednim gradom kroz bitke i bojeve, prijateljstva i pobratimstva sve do momenta oslobođenja tvrđave 1877. godine i Berlinskog kongresa, kada su se ove muslimanske porodice iselile u više pravaca. Za sobom su ostavili bogatu epsku i istorijsku građu, predanja i uspomene.

Istoričar Sait Šabotić je istakao da je teško u Nikšiću, baš na Bedemu pričati o Mušovićima, a pritom ne poznavati dugu i na momente burnu povjesnicu ovog bratstva, koje svoje porijeklo vezuje za sadašnji središnji prostor Crne Gore.

– Mušovići su odavno zaslužili da o njima bude napisana jedna obimna studija, koja bi bila ne samo trajni spomenik njihovoj svijetloj prošlosti, već ozbiljno naučno djelo koje bi ih ocijenilo sa istorijske stajne tačke i smjestilo u kontekst zbivanja u kojima su učestvovali. Tog teškog i rizičnog posla prihvatio se Ulvija Mušović i nije uzmakao sve dok u koricama knjige nije vidio ono što je želio da kaže. Ovo nije samo monografija posvećena Mušovićima već nešto mnogo šire i dalekosežnije, što se može nazvati dukatom u riznici naše zajedničke prošlosti - rekao јe Šabotić. Napominje i da su Mušovići kapital stečen na bojnom polju pomno čuvali, ali i da su bili ljudi od napretka.

Pozornica istoriјskih događaјa

Autor knjige, Ulvija Mušović je istakao da je ambijent legendarne tvrđave Bedem, najautentičnije mjesto na kome je želio predstaviti ovu svoju priču.

– Ovo je jedna pozornica istorijskih događaja u kojoj svaki kamen svjedoči o burnim vremenima naše prošlosti, ljudskim sudbina o čojstvu i junaštvu, kao garantu dugog života u pričama koje će nadomjestiti najčešće kratki ovozemaljski život aktera, često okončan na bojnom polju. Imam utisak da nas večeras čuju svi likovi iz moje knjige jer upravo ovim skupom oni su na izvjestan način oživljeni – naglasio je Mušović.

Istoričar i publicista Veselin Konjević, recenzent knjige, istakao јe da je tačno 147 godina od kada su Mušovići napustili tvrđavu Bedem, njihov svojevrsni dvor. Odnosno, da јe Hamza-beg Mušović, poslednji muselem (upravitelj) grada Onogošta, zajedno sa Skender-begom, 9. septembra 1877. predao јe ključeve knjazu Nikoli.

– Knjiga asocira na značaj i ulogu koje je bratstvo Mušović imalo u vrijeme moćne Osmanske imperije, kao i na tragiku koja je zadesila brojne pripadnike ovog bratstva. Oni su 163 godine bili nikšićki kapetani (muselemi) upravitelji grada i ključno doprinijeli izgradnji nekadašnjeg Onogošta, koji se od 1767. zove Nikšić – rekao je Konjević.

image

Публика која је дошла да чује више о Мушовићима

-ФОТО: ЖЕЉКО ШАПУРИЋ

Književnik i publicista Čedo Baćović je istakao da Ulvija Mušović ovom knjigom nije mogao napraviti ljepši spomenik sebi i svom bratstvu.

– Ova knjiga nas podsjeća na velike pretke bez kojih bi bili i ostali samo duhovna sirotinja, bez ostavštine za budućnost, jer oni su bili naša najveća tapija. U ovom vremenu kada je sve oplićalo ovakve knjige su nam potrebne kao vazduh i hljeb. Ovom knjigom Ulvija Mušović, narodski rečeno duva u davno zapretani žar. Knjiga ne kazuje samo o prošlosti već i o savremenicima i iskreno se nadam da će doprinijeti našem boljem međusobnom razumijevanju i obostranom uvažavanju. Mi bitišem pod istim nebom, udišemo isti vazduh, koračamo istom zemljom, govorimo istim jezikom, jednom riječju živimo zajedno, a opet mi se ponekad učini da se dovoljno ne poznajemo – poručio je Baćović.

Promociju knjige svojom muzikom obojio je profesor muzike Amel Mušović, dok je narodni guslar Stevan Mišo Popović uz strune gusala otpjevao dio pjesme "Nepogažena riječ". Mediјator promociјe bila je Marina Korać.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 22:14