”Kuhinjazz” на сцени / -фото: КИЦ Будо Томовић
29/04/2022 u 13:21 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Група "Kuhinjazz" на ЈАМ-у: Парк у ритму џез музике

Наступ је испуњен жаром и ентузијазмом, а овом приликом извели су и неколико нових ауторских композиција "потпомогнутих" џез стандардима

Наступом нашег џез бенда "Kuhinjazz" настављен је 15. по реду Мјесец поштовања џеза - ЈАМ 2022. Судећи по гужви у Његошевом парку (упркос кашњењу) група наших младих, али и те како искусних џезера, постала је веома популарна. Домаћа публика потпомогнута све бројнијим странцима који бораве ових дана у главном граду, уживала је у наступу "Kuhinjazz" бенда који је 2020. године окупо пијанисту Енеса Тахировића, басисту Славена Љуjића, бубњара Мартина Ђорђевића, саксофонисту Стефана Павићевића, тромбонисту Деjана Љуjића и од прошле године виолинисткињу Луну Костадиновић.

image

Њеошев парк посјетили бројни домаћи и инострани поклоници џеза

-фото: С.Ћ.

Чланови ове групе публику освајају питким мелодијама (али никако испразним) које изводе врхунски и професионално, што не чуди јер су сви високошколовани музичари са престижних академија. Наступ је испуњен жаром и ентузијазмом, а овом приликом извели су и неколико нових ауторских композиција "потпомогнутих" џез стандардима.

Бубњар Мартин Ђорђевић је истакао да "Kuhinjazz" (за страно тржиште "Кајнџез") је открио да су снимили нумере за први албум и након урађеног мастеринга, како је најавио, материјал ће се наћи на некој од дигиталних платформи.

На неки начин највећи кривац што се група окупила (све је почело окуљањем за припрему одбране његовог дипломског рада на академији у Сијени), најавио је да ће "Kuhinјazz" имати материјала и за други носач звука.

image

Џез има публику и међу малишанима

-фото: С.Ћ.

– Ворлд, или фјужн музика, јер је ријеч о фузији музичких стилова из цијелог свијета, доста Африке, рока, фанка, блуза, џеза, соула... Водили смо се идејом да се нама свиђа и да буде што музикалније, да дође до изражаја музика нас као цјелине, а не појединаца – објаснио је он музику "Kuhinјazz-a".

image

Поповић, Попер, Мандић и Љујић

-фото: С.Ћ.

Џез, тежња као тежња за умјетношћу и импровизацијом

Жак Попер је казао да је радио најбољи медиј за популарисање џез музике. Он је констатовао да се паришки радио "Coulers Jazz" слуша у преко 60 градова на свијету.

Џез на Балкану је интересантан јер су музичари овдје инспирисани својом културом и музичком традицијом која је овдје веома богата. Млади џез музичари су свуда инспирисани својим коријенима, а коријени на Балкану су веома богати, значајни и инспиративни – казао је Попер.

Радио на чијем је челу, пропагира џез музику из цијелог свијета, па тако се у етеру "Coulers Jazz" радија могу чути композиције "Kuhinjaјazza".

– Џез је увијек нов. Џезери су фантастични, често класични музичари, који воле музику, надасве импровизацију. То је другачија музика од варијетеа, попа... то је тежња ка умјетношћу и импровизацијом, уживању у музици – објаснио је Попер.

Прије концерта у Музичкој капели у Његошевом парку публика је имала прилику да чује директора паришког џез радиjа "Coulers Jazz" Жак Попера, новинара Брана Мандића, вођу организациjе "Jazz Art" и манифестациjе JАМ 2022 Мају Пoповић, са којима је разговарао члан бенда, басиста, композитор и аранжер Славен Љујић.

Џез је најбоља музика на свијету, рекао је Попер и најавио размјену џез састава Црне Горе и Француске.

Мандић је констатовао да је у односу на прије двије деценије, џез музика код нас данас популарнија и има већи круг публике.

Љујић је казао да су се Попер и он окупили око идеје ширења и пропагирања ауторске џез музике у Европи, као и довођења француских музичара код нас.

Попер је изразио задовољство због сарадње са ЈАМ-ом и нашом џез сценом, док је Поповић најавила сарадњу Дижона, Шамберија, Подгорице, Битоља, Ниша и Тиране, градова који имају џез фестивале.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:36