Са концерта / -фото: Срђан Бољевић
01/04/2022 u 22:30 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Почео "Мјесец поштовања џеза 2022": "Минг" донио ритам свинга и би-бапа

Група "Минг" изводећи репертоар обоjен звуцима би-бапа, подсјетила је подгоричку публику на златно доба џеза

Петнаесто издање манифестациjе "Мjесец поштовања џеза у Црноj Гори" - JАМ 2022 коjе се ове године одржава под мотом "Balkan Jazz Connections" отворио је вечерас београдски састав "Минг", којег чине вокали Милица Добрић, Ивана Димитриjевић, Наташа Пеjчић и Горица Шутић, контрабасиста Давид Гегић, бубњар Алекса Милиjановић, и пиjанисткиња, аранжерка и композиторка Невена Пеjчић. Ријеч је о младом и перспективном џез саставу из Београда која изводи џез стандарде у новом анражману и ауторске композиције Невене Пеjчић, која је основала овај бенд студената са џез одсјека београдског Факултета музичких уметности.

Група "Минг"подсјетила је подгоричку публику на златно доба џеза - изводећи чувене џез стандарде, нумере из филма "Љубав и мода" затим пар пјесама Квартета Предрага Ивановића, као и ауторске композиције.

Наша публика је показала да воли да чије ове пјесме, јер како је примјетила Ивана Димитриjевић "људи воле да чују музику, која их подсјећа на добра стара времена".

– Сваки наступ носи са собом неке особености. Али све наше наступе повезује добро расположење публике које доносе познате пјесме које симболишу нека стара добра времена. Људи воле да чују ову музику – казала је она.

Невана Пејчић је оснивала бенд у жељи да њени аранжмани угледају свјетлост дана. Данас половина репертоара које "Минг" изводи су арамжмани у духу бип-апа и свинга, а друга половина су њене ауторске композиције настале "кроз борбу да утицаје из џез традиције инкорпорира у оригинални звук ове групе".

На звук "Минга" највише је утицао вокално Квартет Предрга Ивановића, који је црпио своју инспирацију из музике из педесетих, шездесетих и седамдесетих, објашњава Давид Гегић, одакле толика љбав за бип-бап и свинг.

Ова дружина, која није ни рођена кад су би-бап и свинг били популарни, са великим успјехом је "скинула" ритам и боју звука ових џез жанрова, у шта се наша публика увјерила. Како то им то полази за руком објаснила је Горица Шутић.

– Посебно томе посвећујемо пажњу на пробама, нама вокалима доста Невена помаже: На наступима је другачије, јер на бини имамо цјелокупан доживљај звука. Тако смо и откриле да нам се више свиђа звук кад пјевамо заједно него индивидуално – казала је она.

Солисткиње "Минга" имају своје идоле међу славним џезе пјевачицама, али и фаворите међу новим генерацијама џезерки. То су прије свега Џезмија Хорн и Вероника Сфивт.

– Ове пјевачице, које су тренутно на врху свјетске џез сцене, прдстављају праву инспирацију – каже Наташа Пејчић док њена колегиница Милица Добрић истиче као инспирацију и Квартет Ламберт Рос и Хенрикс.

Бенд "Минг" први пут је наступио у овом саставу на Београдских хорским свечаностима, подсјећа бубњар Алекса Милијановић, док је прави продор направио освајањем трећег мјеста на такмичењу "Jazz in the Park" у Румуниjи.

– То је значило много за нас, јер су натом такмичњу учествовали највећи бендови из Европе. Није се могла пожељети боља одскочна даска. Истовремено то је једно лијепо искуство које се не заборавља – истакао је он.

"Минг" је снимио први студијски албум који ће се у бликсој будућности појавити у продаји.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 02:29