Славни џез умјентик пред камерама / -фото: КИЦ Будо Томовић
27/04/2022 u 17:01 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјесец поштовања џеза: Циклус "Џез на филму"

У оквиру филмског сегмента манифестациjе "Мjесец поштовања џеза у Црноj Гори" и циклуса "Џез на филму" вечерас и сјутра филма у сали Додест од 20 сати

Љубитељи џеза вечерас могу одгледати документарни филм"Herbie Hancock: Possibilities" о Хербиjу Хенкоку и његовоj сарадњи у студиjу са десетак изузетних поп извођача, коjи истражуjу неочекивано, попут џез импровизациjа.

Филм такође говори о томе како Хенкоков jединствен поглед на свиjет обликуjе креативно окружење коjе подстиче умjетнике да изађу из амбиjента лаких очекивања. Филм "Possibilities" прати Хербиjа преко годину и по дана док сарађуjе са музичким иконама Карлосом Сантаном, Стингом, Анђеликом Киђо, Ени Ленокс и Полом Саjмоном, са младим суперзвиjездама Кристином Агилером, Џоном Маjером, Треjем Анастасиом и Џониjем Ленгом, као и са новаjлиjама Џос Стоуном, Раулом Мидоном, Деjмиjен Раjс и Лисом Ханиган. Филм такође ставља Хербиjево новиjе дjело у контекст његове изванредне музичке кариjере и укључуjе риjетко виђене архивске снимке са квинтетом Маjлса Деjвиса (1962), и никада раниjе виђене дуете Хенкока и саксофонисте Веjна Шортера коjи свираjу за мир у Хирошими и Нагасакиjу (2005) на 60. годишњицу атомског бомбардовања у Jапану.

Пред проjекциjу филма о Хербиjу Хенкоку говориће редитељ Александар Jовановић. Проjекциjа се реализуjе у сарадњи са Америчким углом у Подгорици.

image

О ратној судбини Ђанга Рајнхарда

-фото: КИЦ Будо Томовић

Сјутра увече биће приказан француски играни филм "Ђанго"о животу ромско-француског џез гитаристе и композитора Ђанга Раjнхарта, коjи jе режирао Етjен Комар.

Филм припада жанру фикциjе и драме. Приказуjе jедно поглавље у музичаревом животу и потресна jе прича о преживљавању током Другог свеjтског рата. Оваj филм се фокусира на невjероватну Ђангову музику и прогон Рома под нацистичким режимом. Када су Ђанго (коjи jе постао познати европски љубитељ џеза и "Gypsy Swinga") и његов бенд "Hot Quintet" ангажовани да направе турнеjу и забављаjу нацисте у Њемачкоj, у вриjеме када су џез, блуз и одређени музички стилови били забрањени, Ђанго одбиjа да потпише уговор и да направи турнеjу уз ограничење стила музике коjу може да изводи. Због тога су, Реда Катеб (Ђанго) и његова породица морали да побjегну. Ипак, стална опасност, бjекство и звjерства почињена над његовом породицом нису га могли натjерати да престане да свира.

Лик и дјело Ђанга Раjнхарда публици ће приближити музички писац Лука Милошевић. Проjекциjа се реализуjе у сарадњи са Француским институтом.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 21:50