Са концерта ”Мимике” у Подгорици / -фото: КИЦ Будо Томовић
03/05/2022 u 12:13 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Композитор и саксофониста Мак Муртић: Оркестар "Мимика" је мој умјетнички рукопис

Завршница манифестациjе "Мjесец поштовања џеза у Црноj Гори - JАМ 2022" припала је загребачком оркестру "Мимика", чијим концертом је уједно обиљежен и Међународни дан џеза

Јединствени звук оркестра "Мимика", који је основао у Лондону композитор и саксофониста Мак Муртић, ширио се градом са тврђаве над саставцима Рибнице и Мораче, одводећи публику на путовање кроз музичке приче компоноване на основу антрополошких и митолошких причa. Муртићеве оригиналне композициjе, под снажним утицаjем балканске народне традициjе, измамиле су аплаузе на овом двосатном музичком хепенингу. Умјетнички руководилац ансамбла чији чланови долазе из Загреба, Београда и Беча, каже да концерту увијек посебну ноту даје интеракција с публиком, која је у Подгорици била веома присутна.

– Иако радим са оркестрима, "Мимика" је мој рукопис, нешто мени најблискије, јер с овим ансамблом остварујем оно чему највише тежим, а то је прожимање жанрова – истиче Муртић.

Сваки албум који је "Мимика" снимила био је посвећен другој тематици, али евидентно је да Муртићеве композиције обојене музичком традицијом, како он каже "у смислу сценских прича".

image

Солисткиње оркестра "Мимика"

-фото: КИЦ Будо Томовић

Загреб, Београд, Беч...

Чланови оркестра "Мимика" су, поред Мака Марка Муртића (диригент) и Маjа Ривић (глас), Дуња Бахтиjаревић (глас), Ника Бауман (флаута), Лео Беслаћ (флаута), Марко Луциjан Храшћанец (ел. оргуље), Воjкан Коцић (соп. саксофон, алт саксофон), Марко Гудељ (десет. саксофон), Валдемар Кушан/Звонимир Баjевић (бар. саксофон), Даниjел Хршак (труба), Jосип Шустић (ел. гитара, класична гитара), Ненад Ковачић (удараљке), Jан Ивелић/ Марио Петрињак (бубњеви), Виктор Сламниг (ел. бас), Лука Жужић (тромбон), Иван Мучић/Хрвоjе Штефанић (тромбон), Џо Капловиц/Jурица Рукљић (туба).

– Како дубље улазим у то, примјећум да је све повезано, по цијелом Медитерану и Балкану. То је непресушна инспирација и извор истраживања – каже он.

Музичка фузија коју ствара допада се публици много широј од балканске.

– Чак и неки музичари из састава су из Беча, реално главног града Балкана. С успјехом смо наступали на многим сценама по свијету. Мислим да постоји нека искреност у етно музици, и нека есенција коју препознају сви људи. То ми осјећамо кад слушамо афричку музику – објашњава он.

image

Мак Муртић, свестрани умјетник са друштвеним ставом

-фото: КИЦ Будо Томовић

Мак Муртић осим што компонује и за филм и позориште, сарађује са некима од најпознатијих хрватских и музичара из региона и Европе. Издваја се и друштвеном ангажованошћу, а појмове као што су социjална правда, солидарност и jединство изражава на оригиналан музички начин.

image

Бубањ секција - чланови оркестра су из Загреба, Београда, Беча...

-фото: КИЦ Будо Томовић

– Порив је у томе што смо ми овдје себи створили проблеме, које мислим да можемо ријешити. Мислим да су то уједно и свјетски проблем. Очигледно је јасна колизија међу људима, која је била толико очигледна током мигрантске кризе. Музиком говорим о томе. Музика је често мијењала свијет – поручује овај умјетник.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 20:19