Barski ljetopis - izložba crteža Uroša Toškovića / - BARSKI LJETOPIS
01/08/2024 u 09:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Izložba crteža Uroša Toškovića i promocija monografije večeras na "Barskom ljetopisu"

U Galeriji „Velimir A. Leković“ večeras će u 21 sat, i okviru "Barskog ljetopisa" biti upriličena izložba crteža Uroša Toškovića i promocija monografije o Urošu Toškoviću autora i kolekcionara Bojana Krljića.

- Uobičajeno je da strast kolekcionara bude usmjerena u jednom određenom pravcu, pa tako sakupljanje djela različitih umjetnika, u širokim dijapazonima stilova, vremenskih raspona, disciplina ili tehnika, uglavnom dovodi do heterogenosti u kojoj se gubi fokus zbirke, a time često i vrednost cjeline. Ali nije uobičajeno u našoj kolekcionarskoj praksi da se sva pažnja, sva posvećenost, sva ljubav, ciljno upravi samo prema jednom jedinom umjetniku, i to umjetniku poznatom, uglavnom, po njegovim crtežima – crtežima intimnog karaktera, najčešće, malih dimenzija, rađenih olovkom, tušem, gvašom, ređe akvarelom, flomasterom ili nekim drugim sredstvom, navodi se u saopštenju.

image

Barski ljetopis - izložba crteža Uroša Toškovića

- BARSKI LJETOPIS

Tošković je svugdje ostavio traga svoga postojanja – sjećanja na njega još žive, ali, prije svega, cijene se njegovi začudni radovi.

Zapamćen je kao neobičan i samosvojan slikar snažnog crtačkog nerva, zatamnjenih atmosfera bivstvovanja i bolnih ljudskih sudbina. Kao da je, na svojim crtežima, transponovao sopstvenu nesrećnu egzistenciju, alijenaciju, duhovnu i fizičku usamljenost, odbojnost prema sjaju uspešnog umetničkog statusa, i uopšte, sređenosti građanskog života. Kao da ni tračka svetlosti, ljepote, osmjeha i sreće, nikad nije doživjeo.

Bojan Krljić nije samo zainteresovan za Toškovićeve radove: on, s istom strašću, sakuplja svaki tekst, svaku vijest, svaku riječ o umetniku, izgovorenu ili napisanu, svaki podatak, fotografiju i artefakt o njemu i njegovom životu. Postao je najdragocjeniji čuvar svega što se odnosi na Uroša Toškovića, a knjiga koju mu posvećuje kolekcionar najljepši je spomenik koji se jednom stvaraocu može podariti.

Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković.

Ovo je druga izložba iz Likovne selekcije 37. „Barskog ljetopisa“ koju potpisuje Goran Ćetković.

Veličanstven nastup Tamare Rađenović za početak 37. „Barskog ljetopisa“

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 21:26