Митрополит Јоаникије први бесједио на академији / -ФОТО: Ж.Ј.
13/03/2022 u 21:45 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Надалеко препознат културни допринос

Свечана академија поводом јубилеја часописа "Светигора" одржана у крипти подгоричког Саборног храма Христовог васкрсења

На свечан начин синоћ је у крипти подгоричког Саборног храма Христовог васкрсења обиљежено 30 година од почетка излажења часописа "Светигора", и то 300. броја образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско - приморске.

Обраћајући се присутнима у крипти храма митрополит црногорско - приморски Јоаникије подсјетио је да је све кренуло од часописа, да би се затим основао радио, а потом и Издавачкo-информативна установа "Светигора".

– Тридесетогодишњи јубилеј једне такве установе, која се развила из ревије, и кренула у више праваца, а која је дала такав допринос нашој култури, која је била цијело вријеме ријеч Цркве, која се далеко чула, наша је велика обавеза да овај јубилеј прославимо како ваља почевши са овом свечаношћу - рекао је митрополит Јоаникије.

„Светигора” је некако највише узличила на ону Његошеву "Грлицу" која је прије више од 180 година раширила своја крила под Ловћеном, каже Вујисић

Свечану бесједу одржао је свештеник Лека Вујисић који је истакао да говоримо, о нашем првом образнику, који се својом љепотом, не толико спољашњом раскошћноћу, већ својим унутрашњим смислом и сјајем, издвојио из свега другог што смо дотад имали на овим просторима. "И некако је највише узличио на ону Његошеву "Грлицу" која је прије више од 180 година раширила своја крила под Ловћеном", каже Вујисић.

На први број "Светигоре" и уводник митрополита црногорско-приморског Амфилохија подсјетио је садашњи уредник Радосав Војиновић, који је и водио свечану академију.

Овом приликом додијељене су и награде богословима цетињске Богословије "Светог Петра Цетињског" који су аутори најуспјешнијих радова светосавског темата. Прву награду добио је богослов Лука Вешковић, другу - Никола Лукић, а трећу награду Драган Илић.

У културно-умјетничком програму учествовали су одличан камерни хор цетињске Богословије којим диригује мр Михајло Лазаревић, Српско пјевачко друштво "Светосавник" којим је дириговала Ратка Вујачић, АНИП "Ђурђевданско коло", вокалне солисткиње Бојана Радовић и Ирина Ћалић, гуслар Максим Војводић, рецитатори Немања Перовић и Милутин Ерцег.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:30