Представљање нове књиге Радинка Крулановића у Никшићу / -Ж.Шапурић
04/10/2021 u 20:11 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

"Ниjеми говорници" проговорили о свему што пјесника опсједа

Збирка поезиjе "Ниjеми говорници" професора Радинка Крулановића представљена jе вечерас Никшићанима, у сали Захумља, у оквиру трибине "Свободиjада". Књига jе почетком године обjављена у издању Матице српске - Друштва чланова у Црноj Гори, Института за српску културу из Никшића и Књижевне задруге Српског народног виjећа Црне Горе.

- "Ниjеми говорници" су jедан покушаj да се из неговора проговори о ономе што нас опсjеда, што jе наша опсесиjа, што бисмо жељели да кажемо и себи и другима, али то често нисмо у могућности. Међутим, какав би пjесник био пjесник ако не би покушао и оно што jе можда немогуће, по оном Његошевом: "Нека буде што бити не може", казао jе Крулановић.

"Ниjеми говорници" су, рекао jе проф. др Душан Крцуновић, наjприjе лик Маjке и икона Богородице Млекопитателнице, с коjима и почиње збирка пjесама.

image

Представљање нове књиге Радинка Крулановића у Никшићу

-Ж.Шапурић

- Већ ту се одвиjа jедно маестрално изведено прелажење или преплитање између дирљивог обраћања преминулоj маjци и молитвеног обраћања Богородици. Маjчин ниjеми одказак из свиjета, одлазак без сувишних риjечи слови као емоционална и духовна инициjациjа у поетско - религиjску позициjу пjесника коjу одређуjе ослушкивање ниjемих говорника и њихово оглашавање у медиjуму поезиjе коjа тежи изразитоj jезичкоj сведености, рекао jе, између осталог, Крцуновић.

Стихове су читали глумци Бобан Чворовић и Велизар Касалица, а у програму чиjи jе медиjатор била пjесникиња Милица Бакрач, учествовао jе и музичар Веселин Бели Бошковић. Трибина "Свободиjада" ове године дио jе програма "Никшићка културна сцена".

Б.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 18:48