Млади Рожајци на сцени КИЦ-а / -ПРИВАТНА АРХИВА Д. КОПРИВИЦЕ
29/08/2024 u 00:10 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

O dvostrukim aršinima u književnosti i životu

Na velikoj sceni KIC-a "Budo Tomović" u Podgorici Dramski studio Centra za kulturu Rožaje izveo je 27. avgusta svoju novu predstavu "Veče istine" po tekstu i u režiji Dragana Koprivice

Kako navodi dr Dragan Koprivica, mladi Rožaјci su ovim izvođenjem dokazali da јe Crna Gora pravi rasadnik nepresušnih talenata.

– U satiričnom prikazu stanja u literaturi uspješno su se predstavili mladi rožajski amateri: Ibrahim Kujević u glavnoj ulozi pisca, Rijalda Šahman i Muzafera Kujević u ulogama dvije književne kritičarke, i Ajlin Camić, Amra Sutović i Dina Dedeić u ulogama obožavateljki literature, uz asistenciju Berina Kujevića kao snimatelja Š-TV. Uz dobar scenski štimung ansambl je skinuo zastor sa brojnih mućki u književnosti na svim prostorima, i ukazao na vitalnost pisaca sumnjivih dometa da se održe u vrhu književne piramide uz pomoć brojnih mahinacija - kaže Koprivica, prepričavaјući zaplet satirične komediјe.

– Podgorička publika je uživala u kratkoj sadržajnoj komediji o dvostrukim aršinima u književnosti i životu uopšte, o demaskiranju autoriteta bez pokrića na književnoj večeri, na kojoj su pisac i kritičari napokon odlučili da iskreno, bez ograda, progovore o namještaljkama u kulturi - dodaјe Koprivica.

Peti proјekat sa mladima iz Rožaјa

Ovo je peti pozorišni projekat Koprivice sa CZK i mladima iz Rožaja, koji su u sferi dramskog amaterizma pažnju javnosti svratili komadima: "Kongres pomirenja" (2018), "Književno veče" (2019), "Hamlet u doba marketinga" (2021) i "Voljelo se dvoje mladih" (2023). Predstave su izvođene na FDA u Bijelom Polju, i u drugim gradovima, a ansambl je gostovao i u Sarajevu i Kruševcu. Od početka septembra mladi Rožajci kreću na turneju po Crnoj Gori i regionu.

"Veče istine" premijerno je izvedeno na sceni CZK Rožaje 2. jula, uz dobre komentare publike i kritike, a potom i na Gradskom trgu u Rožajama 5. avgusta, u okviru programa "Dani dijaspore - Rožaje 2024".

Po Koprivici, jedan od važnih recepata za uspjeh predstave i ovog puta je iskazan kroz veliki broj proba, kako bi mladi amateri na sceni imali osjećaj sigurnosti i ukazali na svoje raskošne talente.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 00:37