Scena iz predstave ”Smrt i njeni hirovi” / -FOTO: DUšKO MILJANIć
06/09/2024 u 14:35 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

O smrti i ljubavi na početku

Festival Internacionalnog Alternativnog Teatra - FIAT počinje danas u 19 časova izvođenjem predstave Crnogorskog narodnog pozorišta „Smrt i njeni hirovi”. Predstavu je po tekstu Žoze Saramaga režirala Lidija Dedović. Predstava će biti izvedena na Sceni „Studio” nacionalnog teatra

Predstava „Smrt i njeni hirovi” ujedno je i prva od devet takmičarskih predstava ovogodišnjeg 39. izdanja FIAT-a koje je selektovala Ana Vujošević.

Uloge u ovoj predstavi CNP-a tumače: Nada Vukčević, Dejan Ivanić, Ana Vučković, Julija Milačić Petrović Njegoš, Jadranka Mamić, Nikola Perišić, Omar Bajramspahić, Lazar Dragojević, Predrag Pavićević. Muzičari su Marija Mitrović i Mladen Nikčević.

– Radnja romana “Smrt i njeni hirovi” Žozea Saramaga odvija se u jednoj neimenovanoj državi. U toj državi kreće besmrtnost. Smrt prestaje da radi, jer nije uspjela da ubije jednog čovjeka koji je došao na red za umiranje. Taj čovjek je umjetnik. Neimenovana država može biti svaka država današnjeg svijeta, jer svaka na svoj način trpi apokalipsu. Zato se može i reći da se ovdje radi i o državi i o svijetu koji doživljava svoj tihi smak. Kada nema smrti, nema pravila. Nema granica i sve se obrušava. Prestup postaje jedini spas - zapisala je između ostalog Lidija Dedović.

image

Scena iz filma koji prati predstavu Marine Bukvički

-ZORAN MILOJEVIĆ/FIAT

Večeras, u 21 čas u Kuslevovoj kući počinje izvođenje komada „Ja, lutka”, produkcija Instituta za umetničku igru i UMP, u izvođenju dr Marine Bukvički. Predstava je van takmičarske kategorije na FIAT-u.

– Projekat „Ja, lutka” je doktorski umjetnički rad Marine Bukvički, a predstavlja omaž naučnici Milevi Marić Ajnštajn. Osmišljen je tako da se ostvaruje kroz višemedijsku komunikaciju (audio, video, film i performans), te se iz tog razloga sastoji iz dva dijela koji se izvode sinhorno - film i performans. Ovo je priča o ljubavi i izdaji, o tome što smo sve u stanju da žrtvujemo da bismo bili prihvaćeni. Ona postavlja pitanje koje je ujedno i bilo motiv za realizaciju ovog projekta a glasi: „Koliko košta ljubav?” - navodi se u najavi FIAT-a.

image

Marović s kolegama muzičarima

-FIAT

Nakon toga, na istom mjestu, u 23 časa počinje koncert džez pijaniste, gitariste i kompozitora Ivana Marovića koji će s bendom predstaviti svoj najnoviji projekat „Bisamkiez”.

Moto 39. izdanja ovogodišnjeg festivala je „FIAT klatno”. Pored pozorišnih programa u glavnoj takmičarskoj, kao i „of” selekciji, publika ima priliku da prisustvuje i muzičkim, likovnim i filmskim programima. Festival završava 15. septembra.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 23:00