Osnivanje Mreže kinoprikazivača Crne Gore / -фото: стефан вукићевић
07/05/2024 u 15:48 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Platforma za razmjenu ideja, resursa i iskustava

Prva Mreža kinoprikazivača Crne Gore osnovana je u Mojkovcu, tokom dvodnevne "Konferencije za razvoj bioskopske publike u Crnoj Gori". Konferencija je održana pred početak prvomajskih i vaskršnjih praznika. Osnivači mreže su Filmski centar Crne Gore (FCCG) i Centar za kulturu (CZK) "Nenad Rakočević" iz Mojkovca. Za predsjednicu mreže imenovana je producentkinja Ana Lazarević, dok je za potpredsjednicu izabrana Katarina Jovanović
image

Lazarević i Božović

-фото: стефан вукићевић
Načelnik Direkcije za razvoj djelatnosti u oblasti kulturno - umjetničkog stvaralaštva Petar Kovačević prilikom obraćanja na konferenciji, kazao je da Novim Nacionalnim programom razvoja kinematografije za period od 2025. do 2029. godine koji je u pripremi, sa Akcionim planom za period od 2025. do 2026. godine, digitalizacija bioskopa u Crnoj Gori se nastavlja i biće jedna od prioritetnih aktivnosti. Podsjetio je da je u decembru prošle godine Ministarstvo kulture i medija zaključilo ugovore o sufinansiranju projekta digitalizacije pozorišnih i bioskopskih dvorana u Podgorici (JU KIC "Budo Tomović"), Danilovgradu (JU CZK Danilovgrad), Tuzima (JU KIC "Malesija") i Baru (Ljetnja scena JU Kulturni centar Bar). Digitalizacija bioskopa, dodaje, biće glavna aktivnost i u narednom periodu.

Potreba za organizovanjem konferencije s obzirom na broj digitalizovanih sala u Crnoj Gori, prema riječima Aleksandre Božović, direktorice FCCG, dio je strateškog plana ove ustanove, a kako bi se u Crnoj Gori osnažio domaći film, i razvila nova publika. Zato su, dodaje, početkom marta, pokrenuli i projekat "Ponovo radi bioskop: Savremeni crnogorski film 2017-2023. Ideja da se donese Odluka o osnivanju Mreže kinoprikazivača Crne Gore proistekla je iz potrebe razvoja prikazivačke djelatnosti kao osnove za razvoj publike.

– FCCG u partnerstvu sa Ministarstvom kulture i medija i lokalnim samoupravama uložio je i ulagaće značajna sredstva za stvaranje što boljih uslova za rad digitalizovanih bioskopa. Zakonom o kinematografiji je definisano da je kinematografija djelatnost od javnog interesa. Ipak, neohodnost osnivanja Mreže koja bi se bavila upravo ovim pitanjima nametnula se posljednjih godina kada je posle dugog niza godina uspješno digitalizovano 10 bioskopa u Crnoj Gori. Naš cilj je da u svakom gradu radi bioskop po najsavremenijim standardima. U svim gradovima u kojima još uvijek nema uslova za digitalizaciju ili ona nije završena FCCG će kao i do sada slati svoj putujući bioskop, kako bi publika i u ovim opštinama mogla da gleda filmove. Inicijativa mojkovačkog CZK je od izuzetne važnosti budući da je ovdje digitalizovana prva bioskopska sala, te da je ovo grad sa jednom od dvije najstarije filmske manifestacije u Crnoj Gori "Mojkovačkom filmskom jeseni" – kazala je Božović.

Formiranje Mreže, kako je kazala Ana Lazarević, predsjednica udruženja, važan je korak ka unaprjeđenju i razvoju kinoprikazivača i kinoprikazivačke djelatnosti.

– Ciljevi Mreže kinoprikazivača su upoznavanje i povezivanje članova mreže prvi put u istoriji crnogorske kinematografije, razmjena iskustava, primjera dobre prakse, razmatranje zajedničkih problema, donošenje odluka koje će osnažiti, kako samu Mrežu, tako i njen uticaj u zemlji i regionu. Tehnološki izazovi, suočavanje sa smanjenjem broja publike u bioskopima, privlačenje nove publike, promjene navika gledalaca, filmska piraterija, finasiranje, samo su neki od izazova. Činjenica jeste da to mogu biti prepreke, ali ćemo tome pristupiti kao prilici za inovacije i razvoj novih poslovnih modela. Imperativ je da domaći film mora da bude vidljiviji, a da bi se to postiglo neophodno je pokrenuti i inicijative za razvoj nove publike i povećanje gledanosti u bioskopima – rekla je Lazarević.

image

Detalj s početak rada dvodnevne konferencije

-фото: стефан вукићевић

Udruženje će, dodaje Lazarević, podsticati i razvijati brojne oblike aktivnosti svojih članova u cilju jačanja i razvoja organizacionih, programskih i tehničkih kapaciteta kinoprikazivača. Takođe, pomagaće zaintereosvanima da dođu do sredstava iz evropskih fondova, pa će u narednom periodu organizovati i radionice za pisanje projekata, edukativne programe za programiranje za filmske urednike, kao i radionice edukacije za kinooperatere za rukovođenje savremenom digitalnom opremom za prikazivanje filmova. Programska koncepcija Mreže zasnivaće se na umjetničkoj relevantnosti i svijesti o obrazovnoj funkciji kulturnih institucija, njihovoj odgovornosti za razvoj cjelokupnog kulturnog polja u kojem je neophodno da budu otvoreni prema potrebama zajednica, navela je Lazarević.

Održano više panela i diskusija

U sklopu konferencije održani su različiti paneli - na prvom, na kom su učestvovali Petar Kovačević načelnik direkcije za kulturu i umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture i medija, Aleksandra Božović direktorica Filmskog centra Crne Gore, Zorica Manojlović direktorica Centra za kulturu Mojkovac i Marko Janketić predsjednik Skupštine opštine Mojkovac, razgovaralo se o digitalizaciji bioskopa i razvoju publike.

Na drugoj diskusiji iznesene uporedne prakse mreža kinoprikazivača iz regiona i Crne Gore. Učesnici su bili Boban Stefanović predsjednik Mreže kinoprikazivača Srbije, Bistra Georgieva iz Sjeverne Makedonije i Alen Munitić i Goran Akrap iz Kina Mediteran.

Pored toga, govorilo se i o radu distributerskih kuća u Crnoj Gori iz ugla Rajka Erića iz distributerske kuće Taramount film, Nemanje Milojevića iz Megacom filma, Ivane Kostić iz Delius filma i Vuka Perovića ispred jedine distributerske kuće u Crnoj Gori. Frédéric Cornet predstavio je funkcionisanje asocijacije Europa Cinemas.

image

Učesnici jednog od panela tokom konferencije

-фото: стефан вукићевић

Osnivanje Mreže kinoprikazivaža, kako je ocijenila potpredsjednica Katarina Jovanović, predstavlja veliki korak za kinoprikazivačku djelatnost.

– Očekujem da će Mreža postati platforma za razmjenu ideja, resursa i iskustava među kinoprikazivačima i filmskim profesionalcima u našoj zemlji. Vjerujem da ćemo zajedničkim snagama uspjeti da podignemo filmsku industriju na viši nivo i doprinesemo kulturnom razvoju Crne Gore - rekla je Jovanović. Navela je i da je sjedište Mreže locirano u Mojkovcu, što predstavlja važan korak ka decentralizaciji kulturnih aktivnosti u Crnoj Gori.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 05:39