Festival svjetlosti Zasjaće palaci / - MEDIA BIRO
22/06/2024 u 15:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Počeo festival svjetlosti "Zasjaće palaci": Kotorske fasade okupane svjetlošću i umjetnošću

Kulturni centar,,Nikola Đurković’’ – Gradska galerija Kotor i ove godine u Kotoru organizuje značajnu međunarodnu likovnu manifestaciju, pod nazivom Festival svjetlosti “Zasjaće palaci’’.

Riječ je o sedmom izdanju festivala svjetlosti koji je osmišljen kao niz svojevrsnih likovnih izložbi na otvorenom, sa idejom da se iskoristi izvanredna i neponovljiva scenografija Kotora za promovisanje, afirmaciju i popularizaciju likovne umjetnosti.

Sinoć je na Trgu od oružja upriličeno prvo festivalsko veče koje je ispunilo cilj da se jedinstvenim audio-vizuelnim prezentacijama koje su se projektovale na fasadama zgrada Starog grada zainteresuje prolaznike da na ovakav autentičan način iskuse bogato stvaralaštvo 14 izuzetnih akademskih umjetnika, ali i da se upoznaju sa ljepotama turskog grada Gaziantep – sestrinskog grada Kotoru.

U dvije festivalske večeri u periodu od 22h do 24h posjetiocima se uz ove senzacionalne projekcije na zidinama predstavlja 29 umjetnika iz: Crne Gore, Srbije, Makedonije, Italije, Rusije, Turske, Bosne i Hercegovine, Švedske,Švajcarske i Njemačke. Prve večeri su tako prolaznike svojim prezentacijama u okviru festivala oduševili umjetnici Ana Cvejić, Boris Hodak, Reinhard Stammer, Dijana Lazović, Nikola Žigon, Ivana Bukovac, Ana Bulatović, Gordana Trebješanin, Dragana Mladenović, Dana Radojković, Milanka Mirković, Ružica Rebronja, Rosanda Jušković, Sergey Borisov i grad Gaziantep.

image

Festival svjetlosti Zasjaće palaci

- MEDIA BIRO

Veliko zadovoljstvo što na ovakav način mogu prezentovati svoje stvaralaštvo izrazili su i ovogodišnji učesnici.

- Za mene će ovo biti veliko i značajno iskustvo, jer prvi put na ovakav način imam priliku da predstavim svoj rad, do sada su to bili tradicionalni galerijski prostori. Ovdje se predstavljam triptihom pod nazivom “Autoportret sagledan kroz prizmu simbola”. Riječ je o vizuzelnom dnevniku koji govori moju priču o životu. U pitanju je kombinovana tehnika – fotografija- kolaž sa upotrebom stakla, drva i ogledala, Jedva čekam da vidim kako će radovi komunicirati sa publikom sa zidina Starog grada - kazala je umjetnica Rosanda Jušković.

image

Festival svjetlosti Zasjaće palaci

- MEDIA BIRO

Nešto više iskustva sa Festivalom svjetlosti “Zasjaće palace” ima umjetnica Dijana Lazović, kojoj je ovo treća godina da se sa zadovoljstvom priključuje toj likovnoj manifestaciji.

“Kultura je jako bitna za jedan grad, državu, ali i za neke šire razmjere, tako da smatram da je ovaj događaj jako lijep i da je sastavni dio kulturnih dešavanja grada. Ovom prilikom se predstavljam ciklusom “Uvijek sa prirodom (dodiri slobode)“. Drago mi je da sam ponovo dio ovog festivala i vjerovatno će biti još prilika za neko novo druženje,” ispričala je Lazović.

Važnost Festivala svjetlosti istakla je i umjetnica Ana Bulatović Lili kojoj je ovo drugi put da svoje radove prezentuje u sklopu ovog posebnog audio-vizuelnog programa.

“Nalazimo se u jednom vrlo turističkom gradu, našem divnom Kotoru, gdje osim turista iz Srbije, Bosne, Makedonije i regiona u posjetu dolaze i turisti iz drugih dijelova svijeta i onda se možemo predstaviti na ovaj divan način te nas može vidjeti više ljudi. Predstavljam se apstraktnim slikarstvom iz različitih ciklusa. Inspiracija uglavnom dolazi iz unutrašnjosti, jer se trudim da radim na sebi i odnosima sa drugima. Apstrakcija mi je interesantna jer kroz jedan nekonvencionalan način ima sposobnost da nam govori o nama, samo ukoliko smo sposobni da čujemo šta ima da kaže,” kazala je Bulatović.

image

Festival svjetlosti Zasjaće palaci

- MEDIA BIRO

Bogat program VII izdanja Festivala svjetlosti “Zasjaće palaci” biće nastavljen večeras na Trgu od oružja, kada će se u periodu od 22 do 2 4h svima koji se zateknu na gradskom trgu predstaviti druga grupa od 14 izuzetnih umjetnika. Publika će se tako večeras upoznati sa stvaralaštvom Rame Dardania, Johana Wahlstroma, Daliborke Kordić, Igora Modrića, Kovalchuka Arkadya Leonidovicha, Đorđija Vujičića, Ljiljane Kolundžić, Marije Radusinović, Nikole Smilkova, Emira Osmića, Elenore Apollonio, Vladana Rađenovića, Jovana Vujovića, Nikole M. Markovića.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 17:15