Расим Гутић / -FOTO: PRIVATNA ARHIVA
26/10/2021 u 13:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поезија мора бити једноставна

Поезиjа jе за мене "Уздах душе што буди наjљепша осjећања и остварење снова коjе пjесник годинама сања". Увиjек ћу се такмичити са циљем да побиjедим самога себи и напишем нешто што се зове умjетност, каже Расим Гутић

Многи пјесници, из региона, па и свијета, а међу њима и неколико црногорских, заједно са читаоцима и својим менторима, нестрпљиво ишчекују финале осмог поетског такмичења "Мили дуели". Такмичења препознатљивог по својој демократичности, јер, поред оцјене стручног жирија, о побједнику одлучују и гласови публике која такмичење прати путем друштвених мрежа. Међу финалистима је и Расим Рале Гутић из Плава, који је то учинио с пјесмом "Робот", под будним оком своје менторке проф. Енем Хотић. У финалу ће се, открива, представити стиховима пјесме "Вреле ноћи Каира". Додајмо, Гутић иза себе већ има романе "Елма и врх игле" и "Линиjа живота", збирку поезије "Цвиjет и прах" и књигу одабраних прича "Истине и легенде из прошлости Санџака", а радови су му објављени и у преко 30 заједничких публикација.

И некад и сад, његова главна инспирација и тема јесте жена, њена љепота, привлачност и еротичност коjу, каже, "често надахнуто повезуjем са мотивима из природе: трава, вjетар, вода, Плавско jезеро, слеђена тишина Виситора и дивља љепота Проклетиjа".

– Волим риме, али наjчешће пишем слободним стихом уважаваjући начело да треба у поезиjи достићи савршенство jедноставности и написати нешто што ниjе сто пута поновљено, нешто ново, савршено, а jедноставно – истиче Гутић.

Поезија му блискија од прозе

Поезију је, каже Гутић, почео да пише у основној школи, као и сви млади људи понесен љепотом и љубављу. Но, књижевности се интензивно посветио у зрелом добу.

– Подjеднако добро пишем поезиjу и прозу али ми jе поезиjа мало блискиjа. Као ученик седмог разреда открио сам да имам невjероватну моћ римовања и да jако брзо могу написати пjесму. Таj моj таленат за писањем, двиjе године касниjе jе потврдила и Станоjка Оjданић, легендарна професорица српскохрватског jезика у плавскоj Гимназиjи када jе послиjе jедног писменог задатка рекла: "Гутић, ти ћеш jеднога дана писати књиге", што се касниjе и показало тачним - каже Гутић.

Занимљиво је и како Гутић описује што је за њега поезија.

– Поезиjа jе за мене "Уздах душе што буди наjљепша осjећања и остварење снова коjе пjесник годинама сања". Увиjек ћу се такмичити са циљем да побиjедим самога себи и напишем нешто што се зове умjетност – каже Гутић, истичући да сматра да је таква и његова пјесма за финале.

Из Црне Горе у финале су се пласирали и Горан Дукс Поповић и Андриjа Радовић, као и Диjана Тигањ, Шарли Симон Трои и Марко Вулевић, што jе сjаjан успjех пjесника из Црне Горе, истиче Гутић.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 12:55