Plakat za koncert na Cetinju / -FOTO: VIVUM
01/07/2023 u 13:21 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pravo djece na umjetničko izražavanje

Dječji simfonijski orkestar održaće koncert u nedjelju, 2. jula, od 20 časova, u Vladinom domu na Cetinju. Prvobitno, koncert je trebalo da se održi na Ljetnjoj pozornici, ali je do promjene mjesta održavanja koncerta došlo zbog nepovoljne vremenske prognoze.

Kako više nema slobodnih mjesta, organizatori pozivaju zainteresovanu publiku da koncert isprate na drugom programu Javnog servisa RTCG u utorak veče, 4. jula, od 21 čas.

Članovi ovog simfoniјskog orkestra su učenici i učenice osnovnih i srednjih muzičkih škola iz Crne Gore. Orkestrom će dirigovati francuski dirigent, poriјeklom iz Crne Gore, Mark Korović. Repertoar čine dјela Јohanesa Bramsa - Mađarska igra br. 1 i Mađarska igra br. 5, Antonjina Dvoržaka - Slovenska igra op. 46 br.8 i Slovenska igra op.72 br.2, Žorža Bizea - Svita Arleziјanka br.1 - Uvertira i Adađeto i Svita Arleziјanka br.2 - Intermeco, Menuet i Farandola, te Artura Markeza - Danzon br.2.
Mladi muzičari uz podršku svojih nastavnika i muzičara Muzičkog centra Crne Gore, promovisaće i ovim koncertom univerzalne vrijednosti, kao i pravo djece i mladih na pristup kulturi i izražavanje kroz umjetnost. Otud "ViVum: vrijednosti i vrline u muzici", kao naziv ove važne i lijepe inicijative muzičkih škola u Crnoj Gori.

Koncert se organizuje u okviru Programa za razvoj socijalnih i emocionalnih kompetencija djece i mladih, kao i univerzalnih vrijednosti kao što su empatija, integritet, tolerancija, zahvalnost i timski rad. Program sprovodi Zavod za školstvo Crne Gore, uz podršku UNICEF-a.

Koncert Dječijeg simfonijskog orkestra podržali su: Ministarstvo prosvjete, Zavod za školstvo, Muzički centar Crne Gore, Prijestonica Cetinje i UNICEF.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 21:49