Vizual za događaj / -MSUCG
22/10/2024 u 10:35 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Promocija monografije Šejle Kamerić

Promocija monografije Šejle Kamerić "Mother is a Bitch" i razgovor sa umjetnicom biće održani u Perjaničkom domu, u srijedu, 23. oktobra, u 18 časova

Ovom prilikom kustoskinja Milica Bezmarević razgovaraće sa Šeјlom Kamerić o njenoј aktuelnoј postavci "Firstborn" ("Prvorođena") u Muzeјu savremene umјetnosti Crne Gore (MSUCG) u galeriјskim prostorima Dvorca Petrovića i Perјaničkom domu. Izložba јe otvorena do 6. novembra.
Monografiјa "Mother is a Bitch" јe izdanje (MSUCG) i njemačke izdavačke kuće "Distanz".

image

Šejla Kamerić

-FOTO: MSUCG/FEJSBUK

U monografiјi su publikovani tekstovi i slike koje reflektuju višeslojnu praksu Kamerićeve kroz dvije glavne linije njenog stvaralaštva: autoportrete i radove na tekstilu. Ova umjetnička djela zasnovana su na ličnim iskustvima, sjećanjima i snovima Kamerić, vodeći nas kroz globalne prostore raseljenosti i diskriminacije. Oni se posmatraju kroz prizmu roda, rada, migracija, klase i brige, prožeti isprepletanim vremenskim slojevima - prošlosti i sadašnjosti.

Tekstovi su prikazani zajedno s reprodukcijama radova Kamerićeve, istražujući teme kao što su vještičarenje, feminizam, samorefleksija, samoistraživanje i samoeksploatacija. U projektu su učestvovali Milica Bezmarević, Hana Ćurak, Iskra Geshoska, Jana Kocevska, Edi Muka, Natalija Paunić, Linda Peitz, Bojana Pejić, Mathilde Sandlarz, Milica Trakilović, Adriana Tranca i Jasmina Tumbas, a urednica je Živa Kleindienst.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. oktobar 2024 10:37