Лексикон незаобилазан и значајан допринос разноврсном и богатом насљеђу наше историје умјетности / -SRDJAN BOLJEVIC
23/05/2021 u 03:00 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Сага свјетлости": Лексикон сликара мањинских народ

Лексикон сликара мањинских народа "Сага свјетлости" у издању Центра за очување и развоj културе мањина Црне Горе (ЦЕКУМ) промовисан је у Народној библиотеци "Радосав Љумовић" у Подгорици. У Лексикону су заступљена 54 сликара који су стварали и стварају у Црној Гори. Издање су приредиле историчарка умјетнисти Љиљана Зековић и новинарка Мирсада Средановић.

Директор ЦЕКУМ-а Салко Лубодер, израдом Лексикона није била намјера да се умјетници мањинских народа издвајају из укупног црногорског ликовног и умјетничког стваралаштва, већ да се кроз овакву форму нагласи богатство и разноврсност умјетничког израза.

– Овом публикацијом представљен је дио савремене црногорске умjетности коjу су створили припадници мањинских народа у Црноj Гори, доприносећи богатству различитости умjетничког стварања на нашим просторима, доносећи на своjим платнима и цртежима дах Ориjента и Медитерана, мирис jасмина, шадрване и авлиjе, камене уличице старих приморских градова, завичаjне просторе сjевера наше земље са свим њиховим особеностима и љепотама – казао је он.

”Публикација чини незаобилазан и значајан допринос разноврсном и богатом насљеђу историје умјетности овдашњих простора

Публикација пружа могућност да се на свеобухватан начин упознамо са различитим ликовним исказима који обогаћују наш културни амбијент, оцијенила је мр Селма Ђечевић, теоретичарка умјетности и једна од 54 сликара заступљена у Лексикону.

– Књига представља вијенац ликовног казивања мањинских етноса у којем су заступљене различите умјетничке дисциплине и медији који упућују на широка схватања ликовних изражајности – казала је Ђечевић.

Ова публикација чини незаобилазан и значајан допринос разноврсном и богатом насљеђу историје умјетности овдашњих простора, који, истакла је историчарка умјетности др Анастазиjа Мирановић, у крајњем оправдава уврежену синтагму "Црна Гора - земља сликара".

– Лексикон представља својеврстан каталог индивидуалних, чулних информација, трагања, исходишта и задовољстава која пружају пространства сјевера, бескрајне пучине приморја, рожајски и бихорски ћилими, добротска чипка, и сва она осјећања и унутарњи свјетови која везујемо за особену ликовно-умјетничку феноменологију – казала је, између осталог, Мирановић.

Уводна ријеч Лексикона, коју је написала историчарка умјетности Љиљана Зековић, поред нашег дата је и на албанском и енглеском jезику.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 07:15