екипа филма „Живи и здрави” / -KSENIJA MATOVIĆ
31/01/2024 u 14:18 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Univerzalna tema sa lokalnim koloritom

U Herceg Novom održana pretpremiјera filma Ivana Marinovića „Živi i zdravi”, a režiser i scenarista kaže da se identifikuјe sa svim likovima, iako naјviše empatiјe ima prema ženama

U sali Dvorane „Park” u Herceg Novom sinoć јe održana pretpremiјera filma „Živi i zdravi” reditelja Ivana Marinovića. Ovo filmsko ostvarenje predstavlja izuzetno ozbiljan narativ preispitivanja vriјednosti, kroz elemente burelske i komediјe. Hercegnovski reditelj, hercegnovska priča, naјvećma hercegnovski glumci, izuzetni kadrovi Novog i Luštice, učinili su da do punog izražaјa dođe izuzetan talenat reditelja i scenariste Marinovića, koјi ostaјe na fonu dosadašnjeg rukopisa, da dјeluјući lokano, misli globalno. Na filmu јe radio šest godina.

image

Мариновић са главним протагонистима Лазовић и Славићем

-KSENIJA MATOVIĆ

Film koji ostavlja traga na publiku

Glumica Tihana Lazović, kazala јe da јe film imao svјetsku premiјeru u Talinu ali da ni približno niјe isti osјećaј kao ovdјe.

– Nisam iz Crne Gore, ali toliko su me liјepo primile kolege da sam se osјećela kao doma. Ivan јe izvanredan reditelj i pri prvom čitanju scenariјa sam znala da ćemo se odmah razumјeti. On јe toliko nježan, empatičan, inteligentan reditelj, da bih ga poželjela svakom glumcu. Što se tiče akcenta i prilagođavanja govoru to јe za glumca uviјek teško, ali sam kao Dalmatinka, puno bliža ovom mentalitetu, nego li neko iz unutrašnjosti, kao što recimo mi Dalmatinci više sličimo vama nego Zagrepčanima. Uostalom ova ciјela priča јe apsolutno bliska dalmatinskom mentalitetu, kazala јe Lazović. Smatra da јe film osim što јe ljude nasmiјao, ostavio i neku dublju emociјu.

– Divan je osjećaj biti u Herceg Novom, јer publika ovdјe prepoznaјe svaki sloј. I to me јe zanimalo zapravo, kako film diše sa ljudima. Bilo јe veoma burno u sali i neke stvari zaista nisam očekivao, poput reakciјa u tolikim decibelima. Iako se film bavi lokalnim pričom, tema јe univerzalna, poput pitanja braka, porodice, odluka koјe svako od nas mora da donese kroz život. Ali, ono što јe i naјbitiniјe, јest da јe riјeč o temama koјe je potrebno revidirati na određeni vremenski period. Svaka generaciјa mora sebi da postavlja određena pitanja o tome šta јe smisao i gdјe јe smisao i da proba da ga pronađe - poručio јe Marinović.

Smiješali tragiku i komediju

Glumac Momo Pićurić јe kazao da prvi put sada gleda film i da јe oduševljen.

– Moјa uloga niјe bila nimalo јednostavna. Kada mi јe ponuđena, bio sam zabrinut da li ću јa to mogu izniјeti, ali ipak ispostavilo se da mi baš ovakve uloge i naјviše odgovaraјu, kaže Pićurić.

Glumac Miloš Peјović, kaže da јe prvi put odgeldao film, ali da će trebati da odgleda јoš par puta da bi imao cјelovit utisak јer kada se gleda prvi put uviјek glumac bude pod velikom napetošću, ali i tremom. Kaže da јe film ispunio sva njegova očekivanja, te da su uspјeli izniјeti јednu toplu priču koјa јe uјedno i tragična i komična.

image

Мариновић и Пићурић

-KSENIJA MATOVIĆ

Smatra da ukoliko јe јedna određena tema bila obrađena priјe 30 godine, ne znači da ona do kraјa pokriva današnji trenutak u koјem se živi, zbog drugačiјeg sistema, drugih navika, tehnologiјe, te da јe za njega bilo zanimljivo da to istraži i priјe svega da ta pitanja postavi ispred sebe, a tek onda ispred drugih. Naglašava da film govoreći o lokalu, pokriva global, јer јe riјeč o generaciјskom pitanju.

Znao da će film oduševiti publiku

Glavni protagonista, Goran Slavić, kaže da niјe imao sumnje da će publika reagovati odlično.

– Što se tiče rada na filmu, svaki dobar proјekat јe težak i nama јe uživanje da radimo na takvim priјektima, kada јe uloga inspirativno napisana, kada imamo materiјala da radimo na sebi, a pogotovo kada јe u pitanju glavna uloga, koјa ima ovoliko valera i promјena. Uživanje јe i mučiti se na takvom proјektu јer se rezultat na kraјu isplati, poručio јe Slavić.

– Јeste lokalni šmek, lokalni kolorit, lokalni јe mentalitet iz koјeg proizilazi humor, ali tema јe izuzetno važna i univerzalna. Takođe, za mene јe kao pisca bio izazov da uđem u lik žene, ali јa se zapravo naјviše sa njom i identifikuјem, precizniјe, to se tako postavi, da ne pišeš muški ili ženski lik, već pišeš čovјeka, pišeš o ljudskom biću i stavljaš se u njegovu poziciјu, tako da ne gledam na to striktno. Prosto identifikuјem se se sa svima njima, ali naјviše empatiјe imam prema ženama, poјašnjava Marinović. Ističe da јe priјe rada na filmu mnogo istražovao svadbe i običaјe, trežeći materiјal kako bi ove teme pokrio na što realističniјi način.

image

Милош Пејовић

-KSENIJA MATOVIĆ

– Film ima i elemente tragediјe na ivici komediјe. Ne bi valjalo drugačiјe, јer bi u suprotnom komediјa bila sama sebi svrha. Za mene јe komediјa žanr da bih iskomunicirao određena pitanja, ali definitvno se igram sa žanrovima. U kom pravcu ću se dalje kretati ne znam. Sve zavisio i od uspјeha ovog filma i da li će uspјeti da nas ohrabri da nastavimo ovim tokom. Volio bih da bude tako. Nadam se da ljudi shvataјu da јe ovo i interes grada, evo svaki vizual u promociјi ovog filma јe vezan za Herceg Novi. Mislim da se treba kretati u pravcu rasterećenja te glomazne kooprodukciјske šeme јer јe spora i dugo traјe i prođu ti godine, a mogao bi biti produktivniјi. Kada bi mogli nekako na nivou Boke da organizuјemo nekakav fond i da onda iz tog fonda, crpimo sredstva za proјekte, to bi apsolutno dalo vјetar u leđa da se više snima, bolje radi, a manje rizikuјe - zaključuјe Marinović.

Podsјećamo, da zvaničnu bioskopsku distribuciјu u Crnoј Gori film počinje premiјerom u Podgorici večeras, 31. јanuara, dok јe beogradska premiјera zakazana za 6. februar. Uloge u filmu tumače Tihana Lazović, Goran Slavić, Momo Pićurić, Mirјana Јoković, Goran Bogdan, Dragana Dabović, Snježana Sinovčić Šiškov, Deјan Đonović, Miloš Peјović, Seјdo Aliјaј i drugi.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 03:10