Njegoševa nagrada / - Dan
14/09/2023 u 19:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada imenovala članove žirija za Njegoševu nagradu

Njegoševa nagrada, ustanovljena povodom 150 godina od rođenja Petra II Petrovića, prvi put je dodijeljena u oktobru 1963. godine

Članovi žirija za dodjelu Njegoševe nagrade, najvišeg književnog priznanja koje dodjeljuje Crna Gora autorima sa južnoslovenskog govornog područja su Nedžad Ibrahimović (Bosna i Hercegovina), Amelija Ličeva (Bugarska), Kalina Maleska (Sjeverna Makedonija), Andrej Blatnik (Slovenija), Saša Ćirić (Srbija), Olja Savičević-Ivančević (Hrvatska) i Balša Brković (Crna Gora) biće u. To je odlučeno na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore.

Njegoševa nagrada, ustanovljena povodom 150 godina od rođenja Petra II Petrovića, prvi put je dodijeljena u oktobru 1963. godine književniku Mihailu Laliću za roman "Lelejska gora".

Iako je dodjeljivanja bijenalno, nagrada se po Zakonu o državnim nagradama iz aprila 2019. dodjeljuje svake četvrte godine za životno djelo, odnosno za ukupan stvaralački opus, književniku koji stvara na nekom od južnoslovenskih jezika: bosanskom, bugarskom, makedonskom, slovenačkom, srpskom, hrvatskom i crnogorskom, čija djela predstavljaju izuzetno značajan doprinos južnoslovenskim književnostima, javno su valorizovana i prepoznata kao trajna vrijednost države iz koje dolazi.

Njegoševu nagradu dodjeljuje međunarodni žiri koji imenuje Vlada iz reda istaknutih književnih stvaralaca ili naučnih radnika iz oblasti književnosti. U žiri za dodjelu Njegoševe nagrade imenuju se po jedan član iiH, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Odluke i dokumentacija o dodjeli Njegoševe nagrade, primjerak djela u izdanju za koje je dodijeljena nagrada, kao i određeni broj primjeraka djela iz edicije "Njegoševa nagrada", čuvaju se u Biljardi na Cetinju. Ime dobitnika Njegoševe nagrade ispisuje se na počasnoj ploči u Biljardi.

Njegoševa nagrada je posljednji put dodijeljena 2019. književniku Jovici Aćinu.

Ovo priznanje dobitniku uručuje predsjednik Crne Gore na Cetinju, na dan Njegoševog rođenja, 13. novembra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 14:36