Жељко Шапурић прима Грамату / Ж.Ш.
26/04/2021 u 13:38 h
Aleksandar ĆukovićAleksandar Ćuković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Владика Јоаникије одликовао фоторепортере "Дана": Шапурић и Живковић добитници грамата

Уручена Архипастирска грамата
Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, Архипастирском граматом одликовао је фоторепортере „Дана” Жељка Шапурића и Радоја Живковића.

Фоторепортери наших дневних новина одликовани су, како је наведено у Грамати, „За љубав према љепоти светиња, богослужења и црквено-народних саборовања сачуваној од заборава посредством умјетничких фотографија које чине бесцјено културно и духовно благо”.

Истом Архипастирском граматом одликован је и фоторепортер „Вијести” Лука Зековић. Додјељујући им ово вриједно признање владика Јоаникије је казао да су фоторепортери посебан допринос дали током прошлогодињших свенародних литија организованих у одбрани светиња.

–Фотографисали су храмове, иконе и иконостасе и саборе, а најважније што су фотографисали дјецу и цвијеће. Дјеца су украс овога свијета, а човјек, хришћанин је исто као цвијет. Кад се његова душа расцвјета под дејством и благодаћу Духа светога и његова душа мирише као цвијет и љепше од било кога цвијета и од било кога земаљскога мириса. Наши фотографи су гледали да забиљеже тога што више. Нијесу довољно ни свјесни коју су они вриједност направили, које је то благо које ће црква да ризничи и у овом времену и за будућа времена. Заиста велики труд, несебични, хришћански, све у славу божију и то кад се тако чини има на себи посебни печат, печат доброте љубави и неуништивости - рекао је, између осталог, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије приликом додјеле признања.

Фоторепортер Жељко Шапурић је казао да је Грамата од владике Јоаникија круна његовог вешедеценијског бављења фотографијом.

–Мени најдражи мотив фотографисања јесте живот наше цркве, односно манастири, свештена лица, литургије... Тако да ово признање мени доноси заиста велику радост. Хвала Епархији будимљанско-никшићкој што је кроз ову Грамату препознала вриједност мога труда и мојих фотографија - истакао је, између осталог, Жељко Шапурић.

Епископ будимљанско-никшићи иконом Пресвете Богородице даривао је ликовну умјетницу из Никшића Маријану Гргур. Икона јој је даривана као благослов и благодарност за непоколебљиво свједочење вјере православне.

Маријана Гргур је прошле године позвана да у јутарњем програму јавног сервиса Радио-телевизије Црне Горе представи свој рад, али је уредништво те медијске куће од ње захтијевало да не приказује радове који имају вјерску тематику, због чега је она одбила да учествује у емисији.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 13:01