/ -Фото: SHUTTERSTOCK
04/12/2021 u 10:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ако имате осјетљив желудац избјегавајте ђумбир

Превише ђумбира може да има опасне нуспојаве

Ђумбир подстиче метаболизам и добар је борац против прехладе, било као чај или као зачин у храни, а коријен ђумбира је један од најпопуларнијих кућних љекова.

Међутим, добро је знати да ђумбир није погодан за свакога и код одређених људи може да изазове проблеме.

Kада се прехладе, многи људи прво посежу за ђумбиром. Овај љути коријен је један од најпопуларнијих кућних љекова за борбу против прехладе и упале грла. Садржи етерична уља која подстичу циркулацију крви и загријевају тијело. Ђумбир такође може да убрза метаболизам.

Међутим, требало би бити на опрезу, јер превише ђумбира може да има опасне нуспојаве. Стручњаци каже да би одређене групе људи требало да избјегавају ђумбир.

Љутина његових етеричних уља може да проузрокује нелагоду, а ако имате осјетљив желудац и патите од горушице, избјегавајте ђумбир.

Етерична уља могу да надраже желудац па он производи више киселине, те стручњаци савјетују да људи који имају проблема са желуцем требају да бирају блаже супстанце.

Уопштено, особе са осјетљивом слузницом требало би да избјегавају ђумбир. Љути састојци такође могу да проузрокују иритацију и бол у усној дупљи и грлу.

Ако и не спадате у ову групу људи, свеједно не би требало превише да конзумирате ђумбир.

Ако сте прехлађени, можете да ставите комадић у уста и сисате га или  можете пажљиво да га загризете. Али након једног минута требало би да га испљунете и то ће бити довољно.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 14:59