/ -SHUTTERSTOCK
27/12/2023 u 16:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Aloja ubrzava metabolizam nakon pedesete godine

Pomaže kod dijabetesa i u mršavljenju

Aloja (Aloe vera) sadrži aktivna jedinjenja koja ubrzavaju metabolizam jer podstiče vaše tijelo da sagorijeva masti.

Aloja je biljka koja potiče iz sušnih i tropskih predjela Afrike, mada je ima i u drugim djelovima svijeta, poput Mediterana i Kariba. Cijenjena je zbog svojih ljekovitih svojstava hiljadama godina i korišćena je u različitim kulturama kroz istoriju, uključujući egipatsku, grčku i rimsku.

Terapeutska svojstva aloje

Aloja sadrži niz aktivnih jedinjenja koja joj daju terapeutska svojstva. Aloin: Ovo jedinjenje ima laksativna svojstva i poznato je po svojoj sposobnosti da ublaži zatvor. Međutim, važno je voditi računa o količini aloje koju koristite, jer aloin može biti toksičan ako se konzumira u prevelikoj količini. Ili koristite aloju bez aloina.

Aloezin: ima antiinflamatorna i antioksidativna svojstva.

Polisaharidi: Ovi složeni ugljeni hidrati imaju imunomodulaciona i antiinflamatorna svojstva, pomažu u jačanju imunološkog sistema i smanjenju upale.

Zašto je sok od aloje dobar za žene u pedesetim godinama?

Aloji se pripisuju mnoga ljekovita svojstva. Najpoznatija je po svom dejstvu na kožu: ublažava opekotine od sunca, djeluje protivupalno i ljekovito. Ali aloja pruža i mnoge druge prednosti koje su potrebne svim ženama starijim od pedeset godina.

Ova biljka pomaže u borbi protiv zatvora, odlična je prirodna hidratantna krema za suvu kožu i, ova poslednja možda nije toliko poznata, može vam pomoći da izgubite težinu. U menopauzi, smanjenje estrogena smanjuje mišićnu masu i povećava sklonost debljanju.

Kako sok od aloje ubrzava metabolizam?

Aloja vam može pomoći da izgubite težinu kroz dva mehanizma. S jedne strane, može stimulisati metabolizam. Studija objavljena u "Journal of Nutritional Science and Vitaminology" pokazala je da aloja, kada se daje životinjama, smanjuje nakupljanje masti povećavajući sagorevanje kalorija i ubrzavajući metabolizam.

Druge studije na životinjama pokazale su da aloja može uticati na metabolizam masti i šećera u tijelu i spriječiti nakupljanje masti na stomaku.

Ali osim što ubrzava metabolizam, aloja može poboljšati kontrolu glukoze u krvi. U jednoj studiji objavljenoj u "Journal of Diabetes", konzumiranje kapsula koje sadrže između 300 i 500 mg aloe vere dva puta dnevno značajno je smanjilo nivo glukoze u krvi kod ljudi sa predijabetesom.

Poboljšanje kontrole glukoze u krvi može spriječiti skokove i padove glukoze, što svakako pomaže u kontroli gladi i žudnje za hranom držeći hormon gladi (grelin) na odstojanju.

Sve prednosti aloje

Hidratacija kože: Aloja gel se široko koristi u proizvodima za njegu kože zbog svoje sposobnosti da vlaže i umiruje suvu kožu. Može pomoći u ublažavanju iritacija, opekotina od sunca, ujeda insekata i drugih stanja kože.

Zarastanje rana: Dokazano je da aloja ima ljekovita i antiinflamatorna svojstva. Obično se koristi u lokalnim tretmanima za ubrzavanje zarastanja rana, opekotina i manjih posjekotina.

Protivupalno: Aloja gel sadrži antiinflamatorna jedinjenja koja mogu pomoći u smanjenju upale na koži i drugim djelovima tijela. Ovo može biti korisno za upalna stanja kože kao što su akne.

Umiruje opekotine od sunca: Aloja je popularan lijek za ublažavanje crvenila i iritacije izazvane opekotinama od sunca. Nanošenje aloja gela na zahvaćenu kožu može pružiti trenutno olakšanje i ubrzati proces zarastanja.

Zdravija koža glave i kosa: Aloja se koristi u proizvodima za njegu kose zbog svoje sposobnosti da umiri kožu glave. Može pomoći u smanjenju peruti i svraba.

Poboljšava varenje i bori se protiv zatvora: Konzumacija soka od aloje (pravilno pripremljenog i u umjerenim količinama) može pomoći u ublažavanju problema sa varenjem kao što su zatvor, gorušica i sindrom iritabilnog crijeva (IBS). Međutim, važno je da ga koristite sa oprezom jer višak aloje može imati laksativan efekat.

Jača imuni sistem: Aloja sadrži antioksidante i jedinjenja koja mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema i borbi protiv infekcija.

Ublažava artritis: Lokalna primena aloe gela na artritična područja može pružiti privremeno olakšanje od bola i upale.

Kako se priprema sok od aloje?

Da biste pripremili sok od aloje, slijedite ove korake:

Isjecite list aloe. Prvo uberite jedan od spoljnih listova dok stari. Neka budu siti i sočni. Odrežite ga na dnu. Dobro ga operite, a zatim uklonite aloin. Jednostavno okrenite list uspravno i pustite da žuta i gorka supstanca iscuri.

To je aloin, supstanca koja ima laksativni efekat i može biti toksična ako se konzumira u velikim količinama.

Uzmite oštar nož i zarežite ivice lista sa obje strane da biste uklonili bodlje. Sada pažljivo uklonite koru sa vrha i dna lista. Provjerite da li ima ostataka žute supstance, ako ih ima, pažljivo ih odvojite.

Kada je list čist, istisnite ostatak gela aloje. Zagrijte vodu, oko 500 ml, pa kada počne da ključa, smanjite temperaturu i dodajte gel od aloje (možete dodati i malo đumbira). Kuvajte deset minuta, pa ostavite još deset minuta. Procijedite tečnost i sok od aloje spremni za konzumaciju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 10:43