/ -SHUTTERSTOCK
08/10/2024 u 19:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Četiri promjene na koži koje mogu ukazivati na rak dojke

Oktobar je mjesec borbe protiv raka dojke, što je prilika da podignemo svijest o ovoj razornoj bolesti.

Iako mnogi znaju za prve simptome poput kvržice ili zadebljanja u dojci, manje se zna o promjenama na koži koje takođe mogu biti rani znak upozorenja na rak dojke. Kako bi se na vrijeme reagovalo, važno je znati prepoznati i najmanje promjene na dojkama.

Rak dojke može imati nekoliko različitih simptoma, a najčešći među njima je pojava kvržice ili zadebljanja u dojci ili pazuhu. Važno je napomenuti da većina kvržica nije zloćudna, ali svaku promjenu treba provjeriti kod ljekara.

Ostali simptomi uključuju promjene u veličini, obliku ili osjećaju dojki, zatim iscjedak iz bradavice kod žena koje nisu trudne ili ne doje.

Institut za istraživanje raka u Ujedinjenom Kraljevstvu (Cancer Research UK) objašnjava da iscjedak iz bradavice može biti znak raka, iako to može biti posledica i nekih drugih stanja. Promjena položaja bradavice, na primjer uvlačenje ili okretanje prema unutra, takođe treba provjeriti.

Osim kvržica, četiri glavne promjene na koži oko dojki takođe mogu biti znak raka dojke. Ako primijetite bilo koju od sledećih pojava, odmah se konsultujte sa izabranim ljekarom.

Boranje kože

Pojava rupičaste teksture

Osip

Crvenilo

Institut za istraživanje raka napominje da koža na zahvaćenom području može izgledati poput narandžine kore ili može promijeniti teksturu, što bi mogao biti znak promena povezanih s rakom dojke.

Naravno, ove promjene mogu imati i druge uzroke. Zaključak je da svaku promjenu na dojci ili pazuhu treba provjeriti što prije.

Bol u dojkama

Bol u dojkama česta je pojava i obično nije znak raka. Institut navodi da bol u jednoj dojci ili u obje dojke obično prolazi s vremenom, bez obzira na preglede koji mogu biti preduzeti. Ipak, važno je obratiti pažnju ako je bol dugotrajan ili ako primijetite druge simptome.

Simptomi upalnog raka dojke

Upalni rak dojke redak je oblik bolesti, a simptomi uključuju crvenilo, oticanje i bol cijele dojke. Grudi mogu postati tvrde, a koža može izgledati poput narandžine kore. Takve promjene treba odmah prijaviti ljekaru kako bi se što prije otpočela dijagnostika i liječenjem.

Pratite promjene na svome tijelu i ne oklijevajte da posjetite ljekara ako primijetite nešto neuobičajeno. Rano prepoznavanje simptoma može imati presudnu ulogu u uspješnom liječenju raka dojke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. oktobar 2024 19:02