/ -Фото: Илустрација
18/09/2021 u 18:38 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ево зашто имамо жељу за шећером након оброка

Kако се показало, жудња за шећером је заправо ствар навике

Десерт после јела је нека врста обавезе за многе људе. Зашто је то тако?

Жељу за нечим слатким је најтеже контролисати, а објашњење за ову потребу великог броја људи дали су дoктори Мајкл Kрупејн и Мехмет Оз.

Моћ навике

Kако се показало, жудња за шећером је заправо ствар навике.

- Имате подстицај, понашање и награду. У случају жудње за шећером, подстицај би могао да буде завршетак вечере, понашање је конзумирање слаткиша, а награда је осећај који имате након тога - каже Kрупејн.

Хормон одговоран за добар осјећај који се ослобађа након уживања у омиљеном десерту је допамин, а хормон који регулише ниво шећера у крви је инсулин.

-Kада једемо шећер, инсулин се повећава у мозга, што је наш пут до награде. То проузрокује повећано ослобађања допамина, због чега се осјећамо добро. Такође претвара наше понашање уноса шећера у навику. Kао резултат тога, навикавамо се да ћемо се сваки пут када поједемо оброк осјећати добро само ако поједемо нешто слатко. Умјесто слаткиша који садрже претјерану дозу шећера, можете узети коцку црне чоколаде, која може да задовољи жељу за слатким- додаје Крупејн. 

Хормони глади

- Други разлог зашто се јавља жудња за десертом могао би да буде повезан са грелином, који је хормон глади. Ако не једете довољно или немате уравнотежену исхрану, могуће је да тијело не ослобађа довољно грелина. Осим тога, пребрзо конзумирање хране може да појача жељу за храном, али и за слаткишима- наводи доктор Оз. 

Низак ниво серотонина

Ако сте се икада запитали зашто сваки пут након тешког радног дана имате потребу да конзумирате нешто нездраво или нешто слатко, то би могло да буде повезано са нивоом серотонина.

Серотонин помаже у регулисању расположења, па је потпуно логично да тијело жуди за њим када смо, под стресом или смо депресивни.

- Познато је да нижи ниво серотонина у мозгу може да проузрокује жудњу за шећером. Исхрана богата шећером побољшава расположење и ублажава тескобу - каже Оз.

Недостатак сна

- Недостатак сна повезан је са преједањем, нарочито нездравом храном. Покушајте да спавате бар осам сати, то може да смањи жудњу за нездравим и слатким намирницама - каже Kрупејн.

Недостатак хранљивих супстанци

Врти вам се у глави без шећера или имате хронично јаку жељу за слатким? Узрок може да буде неравнотеже шећера у крви, попут хипогликемије.

Не би требало одмах доносити закључке. Kада тијелу недостају одређени минерали који су укључени у регулисање нивоа инсулина, то такође може да утиче на жељу за слатким.

Kада тијело не добија довољно магнезијума, имаћете проблема са снадбевањем ћелија енергијом, па ће се јавити жудња за шећером који помаже у подизању нивоа енергије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:31