фОТО: ИЛУСТРАЦИЈА / - фОТО: ИЛУСТРАЦИЈА
18/12/2021 u 22:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Једите киви, ојачаће вам кости и регулисати крвни притисак

Мно­ги не зна­ју да је ки­ви јед­на од на­ј­здра­ви­јих на­ми­р­ни­ца

Kиви је воће које је посебно због свог специфичног изгледа, боје и укуса. Ова воћка је свој назив добила по истоименој птици која насељава Океанију, а поред тога што је укусан, киви је и веома здрав.

Чињеница је како према количини природних влакана киви иза себе оставља јабуку, према количини витамина Ц наранџу, а у категорији воћа богатог калијумом киви самоувјерено престиже чак и банану.

Мно­ги не зна­ју да је ки­ви јед­на од на­ј­здра­ви­јих на­ми­р­ни­ца. Одли­чан је извор ка­ли­ју­ма, вла­ка­на, ви­та­ми­на А и Е, због че­га има мно­штво здра­в­ствених пред­нос­ти, а ово су само нека од њих:

Ре­гу­ли­ше кр­в­ни притисак

Kи­ви је бо­гат извор еле­к­тро­ли­та ка­ли­ју­ма, ко­ји игра ва­жну уло­гу у одр­жа­ва­њу до­во­љ­не ко­ли­чи­не те­ч­нос­ти у тије­лу. Та­ко­ђе, ре­гу­ли­ше рад ср­ца и кр­в­ни при­ти­сак и су­про­т­ста­вља се не­га­ти­в­ним учи­н­ци­ма на­три­ју­ма.

Сни­жа­ва холестерол

Вла­к­на у ки­ви­ју мо­гу сма­њи­ти ни­во ло­шег (ЛДЛ) хо­ле­сте­ро­ла. Kа­ко сма­њу­је ни­во хо­ле­сте­ро­ла, та­ко сма­њу­је и ри­зик од на­стан­ка ср­ча­них бо­ле­сти и ср­ча­ног уда­ра. Пра­ви­лан унос ка­ли­ју­ма је кљу­чан за здра­во ср­це, а ки­ви је је­дан од на­ј­бо­љих изво­ра ка­ли­ју­ма.

Јача имунитет

Велика количина фолне киселине, поред витамина Ц, јача одбрамбени систем организма. Повећавају стварање бијелих и црвених крвних зрнаца, такође и антитела, која нас штите од вирусних обољења.

Помаже код затвора

Kиви садржи доста влакана која спречавају настанак затвора, те се препоручује као намирница за здрав доручак. Може се комбиновати са другим воћем, јогуртом, кефиром, муслијем и сл.

јача кости

Минерали који су присутни у кивију, нпр. магнезијум и калијум, јачају кости, зубе и нокте. Ови минерали помажу код зарастања костију услед прелома, а такође побољшавају функционисање нервног и мишићног система.

Ублажава нервозу и узнемиреност

Такође, идеалан је и у борби против стреса. Kиви садржи доста влакана која спречавају настанак затвора и веома је добар за варење, превенира гастритис и помаже код гасова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 06:18