/ EILIV-SONAS-ACERON-UZDFBCKWKTK-UNSPLASH
23/10/2021 u 07:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Коjа jе веза између хране и можданих функциjа; намирнице позитивно дjелуjу на размишљање

Храна богата антиоксидансима и са антиинфламаторним своjством се показала као корисна за здравље мозга

Намирнице коjе су изразито добре за људски организам, због чега jе пожељно да их што више користимо у своjоj исхрани.

Годинама се већ прича о тзв. суперхрани. О њима се редовно прича на интернету, а посебно често их помињу инфлуенсери. Мада људи некад претjеруjу када им приписуjу готово магичне моћи, већина нутрициониста jе сагласна да су дате намирнице здраве, али и добре за наш мозак.

Др Ума Наjду jе професорка са Харварда коjа се бави нутритивном психиjатриjом, облашћу психиjатриjе коjа проучава утицаj хране на наш мозак и ментално здравље. Веза између хране и можданих функциjа одавно jе утврђена. Научници су, на примjер, успjели да откриjу да конзумирање воћа, поврћа, интегралних житарица и незасићених масти помаже у превенциjи Алцхаjмерове болести. Храна богата антиоксидансима и са антиинфламаторним своjством се показала као корисна за здравље мозга.

Коjе су онда намирнице идеалне за побољшање мемориjе и концентрациjе и jачање наших когнитивних способности? Др Наjду jе понудила неколико своjих предлога, а њен први избор jе црна чоколада. Она савjетуjе да купимо црну чоколаду са 70% какаа, jер антиоксиданси и флаваноли коjе садржи какао штите наше мождане ћелиjе, док влакна у овоj чоколади редукуjу поjаву упала.

Следећи фаворит др Наjду jе бобичасто воће jер jе оно богато фитонутриjентима, антиоксидансима и витаминима. Конзумирање различитих врста бобичастог воћа такође смањуjе симптоме анксиозности и ризик од jављања деменциjе. Куркума, зељаста биљка коjа се употребљава као зачин и често jе дио оброка индиjске кухиње наводно чува когнитивне функциjе код старих људи и одржава их виталним. Др Наjду препоручуjе да оваj зачин комбинуjете са бибером, jер тада има наjбоље ефекте на наш организам.

Следећа ставка са листе ове професорке са Харварда сигурно вас неће изненадити. У питању jе, наравно, зелениш. Кељ, спанаћ, купус и друге сличне зелене намирнице посjедуjу витамин Б, коjи jе веома важан за правилно функционисање наших неуротрансмитера. Др Наjду посебно истиче да људи треба да воде рачуна о здрављу своjих цриjева, jер су она и те како важна за наш укупан осећаj благостања, због чега она сматра да jогурт обавезно мора да буде дио ваше диjете.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:48