/ Фото: Илустрација
06/01/2022 u 20:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Љековита својства ловора- помаже код дијабетеса, а добар је и за пробаву

Комбинација хемикалија у ловоровом листу дјелује смирујуће на тијело и психу

Ловор се користи као зачинска биљка, али и као лијек против многих стања. Највећа љековита својства има управо сам лист биљке.

Вјерује се да лијечи лошу пробаву, срце, смањује посљедице дијабетеса типа 2, али и позитивно ђелује на психу. Одличан је и као средство за дезинфеккцију, па ће отјерати све вирусе и микробе из просторије.

Ловоров чај против бронхитиса - Три уситњена ловорова листа кувајте 10 минута у два и по дл воде. Оставите да одстоји поклопљена око 10 минута, па проциједите и додајте у чај кашику лимуновог сока и двије кашике меда. Kод грипа или бронхитиса пијте два до три пута по 2,5 дл чаја.

Помаже код мучнине и умора, разбуђује - комбинација хемикалија у ловоровом листу дјелује смирујуће на тијело и психу.

Све што требате да направите је да запалите неколико листића у простору у ком боравите и удисати тај дим. Али, то немојте радити прије спавања јер ће вас мирис запаљеног ловора разбудити.

Тјера слуз из плућа - ловоров лист је стимуланс дисајних путева и може помоћи избацити слуз из плућа. Најбољи начин је ставити свјеже или суве листове у врућу воду и удисати пару - инхалирати се. Помаже и мазање уљем ловора по прсима. То лијечи алергије и астму.

Помаже код дијабетеса - истраживање је показало како конзумирање три грама ловора на дан смањује ниво глукозе код људи који имају дијабетес типа 2.

Добар је за пробаву - стављајте га што више у храну или измасирајте стомак уљем ловора након оброка, то ће помоћи у излучивању пробавних сокова и бржој преради хране у желуцу.

За правилан рад срца - органски спој пронађен у ловору јача капиларе у срцу и помаже елимининисати лош холестерол из тијела.

Лијечи упалу зглоба - уљем од ловора масирајте болно подручје и појачајте количину ловоровог лишћа коју додајете у храну.

Kод уринарних инфекција - помијешајте прах од ловора са млијеком и пијте. Ради се о старом рецепту за рјешавање ових проблема.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:27