/ Фото: Илустрација
18/07/2021 u 20:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Љетњи детокс организма: Пијте лимунаду, једите салате, цвеклу...

Правите салате од различитих врста поврћа

Организам повремено треба очистити и ослободити од штетних супстанци детоксикацијом. Kако бисте помогли јетри, нашем највећем савезнику у чишћењу организма, своје тијело морате да освјежите намирницама које подстичу детоксикацију.

Лубеница садржи велике количине Л-цитрулина, аминокиселине која се у бубрезима претвара у аминокиселину л-аргинин – који чисти амонијак и друге отрове из тела. Такође, лубеница је добар извор калијума, који подржава рад бубрега и велика је помоћ у чишћењу организма, а уз то помаже и у скидању нежељених килограма.

Ујутру на праузан желудац попијте свјежу лимунаду без шећера јер она стимулише пробавни систем и помаже у рјешавању затвора.

Јетра воли лимун, он је стимулише и отапа мокраћну киселину и друге отрове у тијелу. Лимун алкализује организам, па помаже да се врати пХ равнотежа организма.

Чај од коприве је одличан за љетње чишћење организма. Kоприва природно подстиче тијело на чишћење и делује противупално. Она позитивно дјелује на гуштерачу и помаже у снижавању шећера у крви, али и чисти крв. Стимулише рад цријева, јача имунитет и чисти мокраћне канале.

Правите салате од различитих врста поврћа како бисте добили различите специјалисте за слободне радикале – антиоксидансе. Бирајте младе изданке јер су врло лаки за пробављање, а одлични по нутритивном саставу.

Млади спанаћ, кељ и блитва за зелену, шаргарепа за наранчасту и жуту боју, шампињони за бијелу, лук за љубичасту и тако даље. Зачините их хладно цеђеним уљем, попут маслиновог и с мало јогурта и лимуна. Избаците маргарин и елиминишите непотребни унос транс масти.

Цвекла је изузетно богата антиоксидансима, витаминима, калцијумом и гвожђем, што је чини одличном намирницом за детокс организма. У соковник ставите свјежу цвеклу, шаргарепу, једну јабуку и комад целера, па промијешајте да добијете сок и зачините са неколико капи.

Месо је тешко за пробавни тракт, па је добро повремено направити паузу. Једном недјељно избаците га из јеловника и замените биљним бјеланчевинама – грашком, махунама или сочивома, јер се лако варе.

Kомбинујте их са цјеловитим житарицама попут смеђе риже и хељдине или јечмене каше. За вечеру бирајте свјежи сир уз хумус и домаћи кукурузни хљеб.

За детокс је важно и да се покренете јер знојењем такође избацујете токсине из тијела. Идите у шетње умјесто да сједите испред телевизора, вјежбајте и рекреирајте се у природи или идите на излет. Бавите се спортом, возите бицикл, а ако одлазите на море искористите то за што више пливања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:49