/ -Фото: Илустрација
19/12/2021 u 22:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Љута папричица смањује ризик од срчаног и можданог удара

Показало се да су особе које су их јеле четири пута недељно или чешће имале 60 одсто мањи ризик од можданог удара

Ваше срце је један од највиталнијих органа у тијелу, али није увијек лако одржати тај мишић здравим.

Према америчким центрима за превенцију и контролу болести, због фактора ризика као што су висок крвни притисак, физичка неактивност и прекомјерна конзумација алкохола у САД, неко доживи срчани удар сваких 40 секунди.

Скоро 30 процената ових случајева завршава се смрћу, а око 50 процената смрти се дешава чак и прије него што особа стигне у болницу.

Али чак и ако доживите срчани удар, постоји једна храна која може смањити ризик од умирања од њега за чак 50 посто, у питању је љута папричица.

Италијанска студија испитивала је утицај чили папричица на ризик од смрти од срчаног удара, а аутори су открили да људи који редовно једу чили папричице најмање четири пута недељно или више имају 40 одсто мањи ризик од умирања од срчаног удара у поређењу са људима који су ријетко јели ту храну.

Оне такође смањују ризик од смрти од можданог удара.

Научници се нису зауставили само на предностима чили папричица повезаних са срчаним ударом.

Наиме, показало се да су особе које су их јеле четири пута недељно или чешће имале 60 одсто мањи ризик од умирања од цереброваскуларних болести, попут можданог удара, у односу на особе које их нису редовно јеле.

Нису испитали зашто чили папричице позитивно утичу на здравље срца, али неки стручњаци вјерују да би главни разлог могао бити капсаицин, активни састојак који ове паприке чини љутим.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:14