/ -Фото: Илустрација
09/04/2022 u 20:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Најљековитија биљка: Зашто целер лијечи сваки фелер?

Још је Хипократ прописивао употребу сока од целера за лијечење нервне напетости

Целер је богат различитим витаминима и минералима што га са разлогом држи на првом мјесту најљековитијих биљки.

Целер је, уз шаргарепу и першун, веома заступљен у кухињама широм свијета, а његова својства су примјењива и у алтернативној медицини.

Лист ове биљке можете користити и као декорацију јелима, а сам целер се у исхрани користи свјеж или термички обрађен.

Витамини које садржи ова биљка не могу се ни побројати. Богат је витаминима Б комплекса, витамином Ц и K, фолном киселином и калијумом

Kонзумација целера помаже у очувању здравља кардиоваскуларног система, а идеална је храна и за пацијенте са високим холестеролом.

Још је Хипократ прописивао употребу сока од целера за лијечење нервне напетости.

Целер ефикасно смањује упалу. Сјеме целера садржи око 20 антиинфламаторних једињења који помажу организму у току запаљења.

Регулише пробаву и помаже у очувању дигестивног тракта

Садржи једињења која штите желудац и спречавају његово оштећење. Доказано смањује појаву чирева на желуцу. Осим овога, целер садржи 95 одсто воде и омогућава нормалну пробаву хране и одржава цревну бактеријску флору.

Утиче на смањење нивоа холестерола

Да бисте сачували здравље срца, уврстите целер у свакодневну исхрану. Доказано је да ова биљка може смањити укупну концентрацију холестерола и триглицерида.

Целер се препоручује и особама које имају проблема са регулацијом шећера у крви, највише због свог ниског гликемијског индекса.

Још један битна ставка јесте да не садржи много натријума, јер се данас висок унос натријума повезује са високим притиском. Магнезијум и гвожђе у целеру неутралишу киселу храну.

Постоји још много дејстава целера због којих треба да га уврстите у бар један оброк, а процијените сами да ли је ово све тачно уколико сте чули стару народну изреку "целер лијечи сваки фелер".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 00:47