/ - PAWEL-CZERWINSKI-7USMFYQT1NI-UNSPLASH
07/10/2021 u 10:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Највећи проблем код цигарета је дувански дим; Ослобађа токсине који утичу и на пушача и на околину

Сваки седми становник планете пуши, односно у свијету има више од милијарду пушача

Многи би погрешно одговорили на питање шта је најштетније код пушења цигарете.

Можда је једини тачан одговор да је најштетнија ова навика сама по себи које се, упркос свијести о лошим ефектима по здравље и околину, пушачи ипак не одричу тек тако.

То показује и званична статистика која каже да сваки седми становник планете пуши, односно да у свијету има више од милијарду пушача. Иако се скоро пола вијека користи у терапијама одвикавања од пушења, на питање која је друга најштетнија ствар код цигарете неки би одговорили никотин – и погријешили.

image
- ANDRES-SIIMON-RYBNRG4C3L0-UNSPLASH

Никотин јесте супстанца која се природно налази у биљци дувана. Није без ризика и изазива зависност, али наука је утврдила да није примарни узрочник болести повезаних с пушењем.

Највећи и горући проблем код цигарета је заправо дувански дим. Настаје процесом сагоријевања цигарете и садржи више од шест хиљада материја, од којих се за око 100 зна да су штетне и потенцијално штетне. Оно што доводи до стварања дуванског дима је процес сагоријевања, који започиње на 400 степени Целзијуса. Тада цигарета почиње да гори и ствара се дим, а када је упаљена, њена температура може да досегне готово 900 степени. На тој температури настају и све штетне супстанце.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:40