/ Фото: Илустрација
12/06/2021 u 21:22 h
ДАН порталДАН портал
StoryEditor

Научите да препознате праве домаће јагоде

Домаћа слатка јагода има веома интензиван мирис, па га осјећамо док пролазимо пијачним редовима

Готово да не постоји особа која не воли јагоде и уопштено црвено воће. Али како да препознамо оне праве, домаће јагоде?

Прије свега је важно да знате да велики дио јагода које налазимо на продајним мјестима се заправо увозе из Турске, Шпаније, па чак и САД. Већина нас није баш озарена том чињеницом и питамо се како пронаћи оне праве домаће.

Домаћа слатка јагода има веома интензиван мирис, па док пролазимо пијачним редовима осјећамо њен јак препознатљив мирис - то су најчешће јагоде које су веома слатке и праве оне домаће.

Трудите се да избјегавате оно воће које је веома тврдо, које се сија и углавном је истог облика и величине на полицама.

Домаће јагоде нису истог укуса са свих страна, а то је због тога што сунчеви зраци не падају равномјерно на воће, поред тога оне никада нису истог облика и величине. Оне брже пропадају од увозних, баш зато што имају мање пестицида.

По петељци ћете такође препознати увозну јагоду, која је мало или уопште слатка. На увозним јагодама је баш велика петељка, савршеног облика и тамна, док је код домаћих блиједо зелена јер је недавно убрана. 

Kод домаћих јагода је иста боја унутра и споља, а сјеменкице су ситне и има их много. Док су код увозних сјеменке крупније и ређе. Приликом одабира, бирајте чврсте, али не тврде, избјегавајте мекане.

Јагоде су пуне витамина Ц, одлични су антиоксиданси и сјајна су превенција старењу коже и организма.

Izdvojeno

26. jul 2021 02:49