Unspalsh, ilustracija
05/10/2021 u 10:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Нова студија: "Фајзерова" вакцина је 90 одсто ефикасна против хоспитализације

Према истраживању ефикасност вакцине против Делта соја била је 93 одсто након првог мјесеца, а пала је на 53 одсто након четири мјесеца

Двије дозе вакцине Фајзер су „високо ефикасне“ у спречавању хоспитализација најмање шест мјесеци, показала је велика студија, али се заштита од инфекције скоро преполовила у истом периоду, преноси Blic.rs.

Ефикасност вакцине против ковид 19 произвођача "Фајзер и Бионтек" пада на 47 одсто са 88 одсто, шест мјесеци након друге дозе, према подацима које су америчке здравствене агенције узеле у обзир приликом одлучивања о потреби за трећом дозом.

Подаци, који су јуче објављени у медицинском часопису Лансет, првобитно су саопштени у августу пре обављене стручне ревизије, преноси Ројтерс. Анализа је показала да је ефикасност вакцине у спречавању хоспитализације и смрти остала висока, на 90 одсто најмање шест мјесеци, чак и против високо заразног делта соја корона вируса.

Подаци сугеришу да до пада долази услед опадања ефикасности вакцине, а да није узрокован заразнијим сојевима вируса.

Истраживачи Фајзера и сиштема за здравствену његу проучавали су електронске здравствене картоне отприлике 3,4 милиона људи у јужној Калифорнији између децембра 2020., када је вакцина први пут постала доступна, и августа 2021, и јасно утврдили да је вакцина ефикасна против свих актуелних варијанти корона вируса укључујући и делту.

Према истраживању ефикасност вакцине против Делта соја била је 93 одсто након првог мјесеца, а пала је на 53 одсто након четири мјесеца. У односу на друге варијанте корона вируса, ефикасност је пала са 97 одсто на 67 одсто. Америчка Управа за храну и љекове одобрила је употребу треће дозе вакцине Фајзер и Бионтек за старе особе и оне са високим ризиком од заразе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 12:46